Op zoek naar geld voor een buurt-AED

Marjan Peelen-Kamphuis uit Hellevoetsluis is een crowdfundingsactie begonnen, met als doel zoveel mogelijk geld bij elkaar te schrapen om een buurt-AED aan te kunnen schaffen. Het is een bijzonder initiatief waar ze heel wat over te vertellen heeft.

HELLEVOETSLUIS - Crowdfunding is hot. Vroeger kreeg je een subsidie of regelde je een sponsor om met dat geld iets maatschappelijks te ondernemen. Tegenwoordig worden, met gebruik van internet, zo veel mogelijk mensen warm gemaakt geld te doneren.

Hartstilstand

"Mij gaat het om een buurt-AED. Dat is zo'n apparaat dat bij een hartstilstand door een elektrische schok het hart weer kan activeren." Peelen vertelt over wat haar zomaar ineens overkwam. Een paar jaar geleden werd ze 's ochtends wakker door een tik in haar gezicht. Het is haar man, die een hartstilstand kreeg. Door te bellen met 112 kon ze hartmassage toepassen en is haar man uiteindelijk gered. Deze bizarre ervaring zette haar leven en dat van haar man behoorlijk op zijn kop. "Ik was altijd al erg betrokken bij alles wat er om mij heen gebeurt. Maar vanaf dat moment nog veel meer."

Peelen is er niet eentje die het bij woorden laat en afwacht wat anderen doen. Heel praktisch volgde ze, samen met haar tot op het bot gemotiveerde man, eerst een reanimatiecursus van de Hartstichting. Ze wilde precies weten wat ze moet doen als ze weer eens in zo'n noodsituatie komt.

Bereikbaarheid

Daar bleef het niet bij. Ze vond het initiatief van Philips Nederland en de Hartstichting over crowdfunding voor een buurt-AED. Wat hen betreft moet in elke buurt in heel Nederland een AED voor iedereen bereikbaar zijn. "Ze hangen wel in openbare gebouwen, soms in winkels of bijvoorbeeld bij scholen. Maar 's avonds, en meestal ook op zondag, zijn de meeste deuren buiten de eigen woning gesloten en zal een hartstilstand daardoor veel vaker fataal zijn. Daarom wil ik in mijn buurtje, op een centrale plek waar iedereen 24 uur per dag bij kan, een AED-apparaat ter beschikking hebben."

Meer berichten