Van Waart stapt in een rijdende trein

Nicolette van Waart is sinds 24 april de nieuwe gemeentesecretaris van Brielle. Na twaalf jaar in Doetinchem hetzelfde ambt vervuld te hebben, is ze nu weer aan de slag in het westen, dichtbij haar geboorteplaats Rotterdam. En dat voelt goed, zo verzekert ze.

BRIELLE - Het gesprek met de nieuwe secretaris vindt plaats in haar kamer in het stadskantoor, maar ze probeert ook zoveel mogelijk mensen buiten het gebouw te treffen. Zo was ze op 1 april, al in 1-aprilkleding, aanwezig om de typische Brielse sfeer op te snuiven en nam ze op Koningsdag ook de gelegenheid te baat kennis te maken met de Brielse gedecoreerden. Volgende week verhuist Nicolette met haar partner naar Hellevoetsluis en dan voelt ze zich helemaal thuis in deze regio waar ze de afgelopen weken al heel wat gelogeerd, gekampeerd, rondgefietst en rondgekeken heeft.

Doener

Het is evident dat Brielle met Nicolette van Waart een echte doener in huis heeft gehaald. Een gemeentesecretaris die ervaring met een grotere organisatie heeft opgedaan in een plaats als Doetinchem met 57.000 inwoners. Met de ambtelijke fusie organisatie (afo) op Voorne per 1 januari 2019 is ze in een rijdende trein gestapt waar ze zich ter voorbereiding op haar sollicitatie uiteraard al goed in verdiept heeft. Zelf ziet ze duidelijk voordelen in die schaalvergroting. "Als je een stem in de Metropool-regio wilt hebben, moet je natuurlijk wel verbreden. Maar ik houd absoluut niet van een koude sanering en probeer het altijd te doen met de mensen die je hebt. Zo'n ambtelijke fusie moet ook voor ambtenaren beter zijn, evenals voor bewoners, ondernemers en toeristen. Iedereen moet er beter van worden."

Ideale schaal

"Gemeentegrenzen zeggen voor veel bewoners weinig, het gaat om de identiteit van de plaats waarin ze wonen en dan is 60.000 tot 70.000 inwoners een ideale schaal", vindt Van Waart, die zelf ook niet in een grotere gemeente zou willen werken. Ze zou dan het idee hebben in een ivoren toren te zitten. "Ik houd van werken, onder de mensen zijn en ik ben ook wel een beetje van de inhoud en spar graag mee." De nieuwe secretaris geeft aan erg van de verbinding te zijn, ook als het niet lekker loopt. Een conflict beschouwt ze sowieso als een verliessituatie. "En dan is er natuurlijk het samenspel tussen de ambtelijke organisatie, het college en de raad. Ook dat vind ik heel belangrijk."

Naast werken houd Nicolette van Waart ook van reizen, muziek, poppodia -ze was overigens al eens bij Brielle Blues- wandelen en fietsen. En binnenkort vaart ze zo het Haringvliet op.

 

Meer berichten