Brielle is vijf nieuwe kanonnen rijker

Je mag de wallen van Brielle, die samen met het stadje de vesting vormen, gerust uniek noemen. Je moet er lopen om te zien wat daarmee bedoeld wordt. Een aantal mannen spant zich al jaren wekelijks in voor het behoud van het unieke karakter. Onlangs werden door hun inspanningen de wallen verrijkt met oorlogstuig uit een ver verleden en dat had veel voeten in de aarde.

BRIELLE - Een paar weken geleden zijn er maar liefst vijf kanonnen geplaatst. "En dat mag je best heel bijzonder noemen, want ik zou niet weten waar ergens anders in Nederland zo'n bijzondere toer wordt uitgehaald en met zo veel passie aan onze stad wordt gewerkt," zegt Jan van 't Verlaat. En terwijl hij dat zegt, wordt door één van de andere mannen bij een kanon in de loop gekeken. Daar staat te lezen dat het gevaarte maar liefst 3605 kilo weegt.

Secuur

Het is een secuur werkje. Het oorlogstuig wordt eerst bij het vertrekpunt opgeladen. Daarna worden de kanonnen vervoerd naar het Bleijkers Bolwerk. Daar krijgen ze na veel vijven en zessen alle vijf een plekje op de wallen. Ondanks de vele handen is het die dag geen licht werk. Een ochtend van hard werken doet Brielle er uiteindelijk nog stoerder en vervaarlijker uitzien met nog eens vijf kanonnen op het buitengebied gericht.

Affuit

De kanonnen staan er inmiddels bij alsof ze er al jaren staan helemaal passend binnen het stadsbeeld van Brielle. Elk kanon rust op een meer dan fraai affuit. Zo'n affuit is gemaakt uit een massief houten blok. De bijzondere houtsoort, de constructie en het handwerk van de mannen zijn de garanties dat het affuit het zware gewicht van het kanon kan dragen.

Leen van Dijk

Veel van het voorbereidend werk dat moet worden gedaan, gebeurt in de werkplaats van Leen van Dijk aan het Maarland in Brielle. Van Dijk was tot een aantal jaren geleden aannemer. Inmiddels heeft hij zijn bedrijf overgedragen aan dochter Carola. Maar zijn werkplaats was en is de uitvalsbasis van de werkgroep, waar hij ook lid van is. Stil zitten doet van Dijk niet. Bij wijze van hobby maakt hij miniatuur affuiten, helemaal gelijkend op de 'echte' affuiten. Deze miniaturen zijn bierfleshouders en zo langzamerhand een gewild collectors item.

Bijzonder

Voor de veertien mannen is er de komende jaren nog genoeg te doen. Dat de kanonnen die nu geplaatst zijn bij de gemeente Hellevoetsluis vandaan komen en van het automuseum in de Pinnepot in Oostvoorne, maakt het nog meer bijzonder. "We hebben de kanonnen uit Oostvoorne op onze kosten laten uitgraven en laten vervoeren. Wij hebben voor de gemeente Hellevoetsluis op hun kosten een affuit gemaakt en per saldo zijn we er financieel leuk uitgesprongen." Kosten zijn er natuurlijk ook, bijvoorbeeld de aanschaf van het materiaal, maar ook inhuur van specifieke mankracht voor bijzondere klussen. De kosten komen voor rekening van Brielle, die maar wat blij is met haar vrijwilligers.

Meer berichten
Nieuwste reacties