Nieuwe biberbunker en afweergeschut

Vorige week vrijdag was voor de stichting Biberbunker in Oostvoorne een belangrijke dag. Toen was de officiële opening van een nieuwe, door het publiek te bezoeken bunker: de 409 Funkstelle Vermittlung. Ook vond de onthulling van de Flak 37 plaats, een geducht luchtdoelwapen.

OOSTVOORNE - Er waren zo'n vijftig genodigden en het was werkelijk schitterend weer. De ontvangst, de toespraakjes, de onthulling, de opening en het informele gedeelte met hapjes en drankjes konden zodoende buiten plaatsvinden.

Opening

Cor Geluk, voorzitter van de stichting, deed het openingswoord met wethouder Wilbert Borgonjen en Niek Koppelaar van het Zuid Hollands Landschap onder zijn gehoor. Kees Neisingh, oud-bevelhebber, Generaal van de Koninklijke Marechaussee en tevens Voorzitter van de Erfgoedtafel Atlantikwall van de Provincie Zuid Holland, deed de opening van de bunker met het doorknippen van een lint.

Briggeman

Daarna was de Flak 37 (Flugabwehrkanone) aan de beurt. Maar voor het zo ver was, was eerst het woord aan Pleun Briggeman uit Rockanje. Hij is veteraan van de Tweede Wereldoorlog en vertelde wat hij in de jaren 1940 tot 1945 zoal heeft meegemaakt. Je kon een speld onder de aanwezigen horen vallen. Veel ouderen weten al over het verplicht moeten werken in Duitsland. Hij maakte dat mee.
"Reken maar dat ik in die tijd bang ben geweest. Er konden zomaar dingen gebeuren die ik helemaal niet had zien aankomen. Dat maakte mij en mijn mede-arbeiders onzeker. Je wist nooit waar je aan toe was." Na zijn toespraak werd het doek verwijderd en kwam het imposante afweergeschut tevoorschijn.

Met deze aanwinsten laat de stichting nog meer van de unieke geschiedenis zien van wat zich in de Oostvoornse duinen heeft afgespeeld. Weliswaar zijn er dergelijke bunkercomplexen door de Duitsers ook bij Zandvoort en op Terschelling gebouwd, maar alleen het complex in Oostvoorne is toegankelijk.

Meer berichten