Vierpolders viert haar 50e sportweek

In 1968 werd voor de eerste keer de sportweek Vierpolders georganiseerd. Dit jaar is het dus voor de vijftigste keer. Voor voorzitter Wunold van Drunen en secretaris Iet Verboom van de organiserende stichting een reden extra hun best te doen er dit jaar iets heel bijzonders van te maken.

VIERPOLDERS - Het programma dat geboden wordt, is zo groot en divers dat in een spanne van een week niet alles op de agenda een plaatsje kon krijgen. "Daarom is de week in ons geval tien dagen. We beginnen op donderdag 31 mei en op zaterdag 6 juni is de afsluiting", zegt van Drunen. Verboom wil graag iets heel anders benadrukken. "In een tijd waar evenementen en organisaties het moeilijk hebben, is het toch geweldig dat wij als sportweek Vierpolders al vijftig jaar bestaan. Het is bijzonder dat wij al zo'n lange geschiedenis hebben en voorlopig nog helemaal niet aan stoppen denken."

Stichting

Was het ooit nog alleen 'schoolsporten' en het meedoen van een enkele gymvereniging; dat werd anders in 1974. Toen werden meer activiteiten ontwikkeld en aan elkaar gekoppeld. De stichting werd opgericht en die floreert als nooit tevoren.

"Elk jaar hebben we een vlooienmarkt. Dat heeft natuurlijk niks met een sportweek te maken. Maar zo is dat nu eenmaal gegroeid. Voor een klein bedrag zijn er kramen te huur en alles wat verkocht wordt, is voor de kraamhuurder", zegt van Drunen. "De vlooienmarkt is altijd hartstikke gezellig en ik verheug me er nu al op", vult Verboom aan.

Sportspektakel

Een opvallende activiteit volgende week is het 'sportspektakel'. Dan strijden maximaal twintig teams tegen elkaar, waarbij leuke en gekke spelletjes een winnaar gaan opleveren. "Eigenlijk is het flauwekul ten top, maar zó leuk," zegt Verboom met nu al de nodige voorpret. "Je zou eens moeten zien hoe fanatiek wordt gestreden om uiteindelijk als winnaar de beker in ontvangst te mogen nemen." De afsluiting is de traditionele feestavond, waarbij men al vanaf zes uur terecht kan voor een gezellig en lekkere maaltijd. Dat staat allemaal te gebeuren in de grote tent.

Badlaken

Elk jaar is er wel een souvenir, dat blijvend herinnert aan de sportweek. "Deze keer hebben we een groot badlaken met daarop afbeeldingen die iets zeggen over Vierpolders, de sportweek en haar 50-jarige geschiedenis. Een belangrijk collectors item dat aan alle huishoudens in Vierpolders is uitgedeeld en voor liefhebbers nog te koop is, zo lang de voorraad strekt," zegt Van Drunen. Ook heeft iedere inwoner van Vierpolders een paar weken geleden een boekwerkje van bijna negentig pagina's over de sportweek in de bus gekregen.

De organisatie, het bestuur van de stichting, heel erg veel vrijwilligers en vast nog vele anderen ook, hebben er alles aan gedaan om van de sportweek de komende tien dagen een succes te maken. "Het zou geweldig zijn als het weer gaat meewerken en wij later met z'n allen kunnen zeggen dat de sportweek één groot feest was", sluiten ze af.

Meer berichten