Ouderensoos Tinte stopt na 49 jaar

De leden en vrijwilligers van de Ouderensoos Tinte kwamen afgelopen donderdagmiddag voor de allerlaatste keer bijeen. Ditmaal niet in het vertrouwde verenigingsgebouw, maar in restaurant Eus in Oostvoorne.

TINTE - Ze verhuizen niet mee naar Tintestein. Dat zou te kostbaar worden. Maar dat is niet de reden waarom de soos er na bijna een halve eeuw mee moet stoppen. Het zit hem vooral in het sterk teruglopend ledental, vertelt secretaris-penningmeester Corry Wegereef, als ze laat weten dat de leden op 24 mei als finale een feestelijk viergangendiner aangeboden wordt. Dat kan omdat aan de gemeente Westvoorne de subsidie niet terugbetaald hoeft te worden. "Een royaal gebaar", zo houdt voorzitter Corrie Koot de leden in haar afscheidsspeech voor. Die druppelen al even na half twaalf het restaurant binnen.

Geld

De één met een bedrukt gezicht, de ander juist weer blij omdat het vandaag toch nog een feestje wordt, waarbij ook enkele oud-vrijwilligers van de partij zijn. De begroeting door de dames van het bestuur is allerhartelijkst en de meeste soosdames -er zijn maar vier heren lid- hebben zich mooi aangekleed. Dit is zeker geen gewone middag voor de 96-jarige Leentje van Toledo-Kloos die al zo'n 36 jaar lid is. "Mijn man was 65 en ik net 60 toen we naar de soos gingen. Dat was in die tijd heel gewoon. Moet je nu eens mee aankomen. Ik heb zelf een dochter van 70. Zij peinst er niet over om naar een bejaardensoos te gaan. Het is de tijd, die is helemaal veranderd. Mensen van 70 gaan tegenwoordig niet meer een middagje klaverjassen of rummikubben", aldus de enige en oudste echte Tintese die de soos nog wekelijks bezocht. Ze wacht met smart op haar 88-jarige zus Jo van Solingen-Kloos die uit de Leemgaarde moet komen. Zo is het met de meeste van oorsprong echt Tintese leden vergaan. Ze zijn of overleden, of vrijwillig dan wel noodgedwongen naar elders verhuisd.
De dames van het bestuur en de vrijwilligers betreuren het net zozeer als de leden dat er nu een punt achter de gezellige middagjes wordt gezet. "De ouderen van nu willen niet meer naar een soos en het is ook een kwestie van geld. We betaalden 36 euro huur per middag en als er dan hooguit vijftien leden komen die drie euro voor twee kopjes koffie en lekkere koek betalen, begrijp je wel dat je geen echt leuke dingen meer kunt doen", legt Corry Wegereef uit. "We hebben echt veel geprobeerd om meer leden te krijgen." De carpaccio wordt geserveerd. Er moet gegeten worden. Corrie Koot adviseert de leden elkaar toch vooral nog eens op te zoeken. "We zijn toch één grote familie geweest."

 

Meer berichten