Vv Zwartewaal zoekt nieuwe jeugd

Martin van Gurp

Het draait niet om voetbal alleen

Voetbalvereniging Zwartewaal zoekt elk jaar naar nieuwe enthousiaste jeugdleden. Dat is dit jaar niet anders.

ZWARTEWAAL - Erwin Kloos is al zo'n tien jaar jeugdtrainer en sinds afgelopen jaar is hij ook lid van de jeugdcommissie van vvZwartewaal. "Voetbal is gewoon een hartstikke leuk spelletje, waar ik -en met mij de andere leden van de jeugdcommissie- de nodige vrije tijd in steken." In deze tijd van social media, tv, vakanties en computergames is het voor een kleine voetbalvereniging altijd een hele klus om weer voldoende nieuwe leden bij elkaar te sprokkelen voor het nieuwe seizoen. Want ook dan willen de verschillende jeugdteams weer kunnen spelen in competitieverband.

Aanwas

"De allerjongste jeugd, dat zijn de zogenaamde F-jes, vormt bij ons niet het probleem. Dat is anders bij de jeugdspelers die al iets ouder zijn," zegt Kloos. Altijd gaan in de loop van het seizoen wel spelers weg, bijvoorbeeld in verband met een verhuizing. Na het seizoen verdwijnen ook spelers, omdat ze bij een andere vereniging in een sterkere competitie terecht kunnen. "Dat verklaart waarom juist aanwas van jeugdleden van een jaar of tien of ouder meer dan gewenst is," zegt Kloos.

Gezelligheidsclub

Bij vvZwartewaal is het voetbal een onderdeel van het grotere geheel, want er gebeurt meer dan tegen een balletje aantrappen. Zo wordt elk jaar een bezoek gebracht aan een wedstrijd van Excelsior in Rotterdam, wordt er een tentenkamp georganiseerd op het eigen terrein en is er een speciaal georganiseerde gezellige avond. Het is een traditie dat bij eigen georganiseerde toernooien een voetbalclub uit Engeland overkomt. Het is tekenend dat dit al jaren zo gebeurt. Het past helemaal bij de gezelligheidsclub die vvZwartewaal is.

Natuurlijk doet iedereen zijn best om de wedstrijden te winnen. Maar het winnen is geen doel op zich, waar alles voor moet wijken. Het zijn echte amateurs, waar geen cent betaald wordt en spelers en supporters ook graag de kantine bezoeken.

Meer berichten