'Team Leo' beklimt de Mont Ventoux

Martin van Gurp

Samen ALS verslaan is de opdracht

Janet van der Have uit Oostvoorne is eigenlijk helemaal geen wielrenster, maar toch zal ze straks opnieuw de Mont Ventoux gaan bedwingen. En dat doet ze niet zomaar!

OOSTVOORNE - Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. 'Tour du ALS' streeft ernaar om voor de gemiddeld 1500 patiënten in Nederland jaarlijks maximaal 1500 deelnemers te strikken die ieder €1500 bijeenbrengen. Dat is een ambitieuze doelstelling. Van der Have zal het samen met haar team gaan lukken meer dan dat streefbedrag 'bijeen te fietsen'.

Motor

Van der Have is de spil van 'team Leo', genoemd naar haar man die op 13 april 2016 overleed aan ALS. "Toen mijn man eenmaal leed aan die vreselijke ziekte, hebben we samen, Leo en ik dus, nog in 2015 deelgenomen aan die beklimming. Mijn man op de motor en ik op fiets." Dat was gelijk de laatste keer dat hij op zijn geliefde motor in het buitenland op pad is geweest. Het was door zijn ziekte voor hem toen al niet meer mogelijk om de motor terug te rijden naar Nederland." Van der Have is achteraf blij dat zij samen met haar Leo deze prestatie toen al heeft kunnen neerzetten.

Indrukwekkend

Nu voor de vierde keer gaat 'team Leo' het huzarenstukje van de Franse beklimmingstocht ondernemen. Op 31 mei is het zover. Voor de tweede keer heeft burgemeester Peter de Jong ingeschreven bij 'team Leo'. "Daarvoor heb ik de tocht al eens gereden in team 'Westvoorne'. Het vraagt nogal wat zo'n tocht te ondernemen. Je traint met andere teamleden. Dat heeft tot nu toe al menig zweetdruppeltje gekost. Maar je krijgt er enorm veel voor terug. Indrukwekkend allemaal," zegt de Jong.

25.000 euro

Inmiddels bestaat 'team Leo' uit twaalf personen. "Dat zijn familieleden, goede kennissen en andere zeer betrokken mensen die graag ALS de wereld uit helpen," zegt van der Have. "Ze komen uit Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Spijkenisse, maar ook uit Alphen aan den Rijn en Zeddam. Onze teller van het sponsorgeld staat nu op bijna 20.000 euro. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar nog lang niet genoeg. We hopen dat er nog veel mensen zijn die een bedragje willen doneren. Daar kunnen ze voor terecht bij www//tourduals.nl/teamleo." Ze zeggen het niet, maar het zou geweldig zijn als 'team Leo' dit jaar 25.000 euro bij elkaar fietst.

Foto

Vlak onder de top van die vreselijke puist die de Mont Vantoux heet, nog voorbij de herdenkingsplek van de daar overleden wielrenner Tommy Simpson, staat een klein kapelletje. "Toen we als team daar vorig jaar het kapelletje binnen gingen, zag ik gelijk de foto van Leo staan die ik daar in 2016 had neergezet. Indrukwekkend was dat. Ik zal dat nooit meer vergeten," zegt van der Have. De Jong beaamt het met een knikje. Ze gaan er dit jaar weer helemaal voor!

Meer berichten