Peter Rooij is een echt natuurmens

Martin van Gurp

Peter Rooij uit Brielle heeft over de natuur en hoe de mensen ermee omgaan een uitgesproken mening. Hij wil graag vertellen waarom de natuur zo belangrijk is.

Waar ben jij geboren?

Ik ben in 1943 geboren in Duitsland tegenover 'Oranium Baum', een landgoed van ons koningshuis. Al heel snel kwam ik met mijn ouders terug in Nederland. We kwamen in een plat gebombardeerd Rotterdam terecht. Eerst hebben we bij familie gelogeerd en later kregen mijn ouders eigen huisvesting.

Ben je inmiddels een echte Briellenaar?

Ik zou het wel denken na zo veel jaar. Ik 1969 trouwden wij en vertrokken mijn vrouw en ik vanuit Rotterdam naar Spijkenisse. Daarna verhuisden we in verband met mijn werk naar Brielle. We wonen nu al weer veel langer hier dan waar dan ook waar mijn huis gestaan heeft. Ik voel me een echte Briellenaar, hoewel ik niet veel heb met de binnenstad en alles wat daar mee te maken heeft.

Ben je tevreden met Brielle?

Zeker, anders zouden we al niet zo lang in Brielle wonen. Wij hebben een mooie woning met een grote tuin. Dat is voor mij en mijn vrouw erg belangrijk.

Wat kan er beter in Brielle?

Er zijn veel winkels in de binnenstad. Met winkels heb ik overigens niet zo veel, maar als ik daar eens kom, zie ik erg veel van hetzelfde. De ijzerwinkel en een winkel zoals vroeger de Welkoop mis ik in het straatbeeld, terwijl je als het ware struikelt over boetiekjes, drogisterijen en eet- en drinkgelegenheden.

Waar kennen de mensen je van?

Jeetje zeg, waar moet ik beginnen. Ooit stond ik aan de wieg van de Brielse ijsclub, maar dat is alweer even geleden. Ik heb een volkstuin en daar kennen ze me natuurlijk ook wel. Verder kun je me rustig een natuurmens noemen en daar bedoel ik mee dat ik natuur en alles wat daar mee samenhangt een warm hart toedraag.

Waar hou jij je in de natuur het meest mee bezig?

Mijn lievelingsdiertje is de vlinder. Waar in de natuur vind je zoiets geweldigs als een vlinder die eitjes legt, zich op enig moment verpopt tot vlinder? Dat is geweldig. Ik doe veel vrijwilligerswerk dat altijd wel met de natuur te maken heeft.

Noem eens voorbeelden van je vrijwilligerswerk.

Ik werk met regelmaat voor het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en de Vlinderstichting. Met regelmaat ga ik bijvoorbeeld op pad om vlinders te tellen. Ik loop dan een bepaalde route en maak ik aantekeningen van wat ik zie. Elke keer laat ik die gegevens registreren en worden ze verwerkt. Een andere activiteit van mij is in het gebied van het Zuid-Hollands Landschap herstellen van afrasteringen, roosters en palen. Je moest eens weten wat er allemaal kapot is gegaan in de tijd toen de Pokemonrage op zijn hoogtepunt was.

Vrijwilligerswerk is dus belangrijk voor je.

Dat is het niet alleen voor mij, maar ook voor al die instellingen. Ik moet wel zeggen dat er soms vrijwilligers worden ingezet, waardoor professionals langzamerhand worden verdreven.

Meer berichten