Brielse gidsen op excursie naar Pernis

Klaas Schipper

Bezoek was eye-opener

De Gidsengroep Brielle bestaat al 31 jaar en van de achttien gidsen verzorgt het overgrote deel sinds jaren rondleidingen in de eigen stad. Toch gaan ze elk jaar ook zelf op excursie naar andere plaatsen. Vaak naar andere interessante vestingsteden waar kennis op te steken valt, maar soms ook als extraatje dichter bij huis. Vorig jaar stond Heijplaat als surplus op de agenda, dit jaar Pernis. En wel omdat gids Piet de Winter daar geboren is en er een deel van zijn jeugd doorbracht. Het bezoek was een eye-opener voor veel van zijn collega's.

BRIELLE - Op de parkeerplaats bij Jumbo wordt verzameld en daar is te beluisteren dat slechts een enkele gids ooit in Pernis is geweest. Zo dichtbij, maar toch onbekend. Misschien omdat het midden in de industrie ligt en weinig historische bezienswaardigheden kent. "Maar dat is zeker niet het geval", laat De Winter weten. "Er valt zat te zien als je er oog voor hebt." En als de groep bijna vier uur later weer terug is op de parkeerplaats, moet ruiterlijk toegegeven worden dat Piet helemaal gelijk heeft.

Het gezelschap wordt allervriendelijkst ontvangen in de mooie Oudheidkamer aan de Pastoriedijk 399-401. Een historisch pand gebouwd in 1884, dat tot 1929 dienst deed als kuiperij en daarna tot 1957 als klompenmakerij. Op 30 april 1996 werd de Oudheidkamer officieel geopend. Sinds 2000 is daar ook de naastgelegen Museumwoning bijgetrokken. Die biedt met een huiskamer met bedstee en een oud keukentje ingericht in de sfeer van rond 1930, een terugblik in de tijd. "Een mooi complex", concludeert de voorzitter van de Stichting Gidsengroep Brielle. Daar kan historisch of genealogisch onderzoek worden verricht en is veel materiaal -boeken, tijdschriften, rouwkaarten, foto's en films- beschikbaar.

Brielle mag dan prat gaan op het feit dat het sinds 1330 stadsrechten heeft, Pernis blijkt een van de oudste dorpen van IJsselmonde te zijn dat al in 1250 in een archiefstuk wordt genoemd. Het is wel 'Heynrichus heer van Voorne die het in erfleen schenkt aan Jacobus de Pernesse'. Dat gegeven doet het goed bij de Brielse gidsen.

Meer berichten