Rugge gaat voor 'veiligheid' én 'groen'

Ook rommelmarkten zijn succesvol

Martin van Gurp

Wijkvereniging Rugge bestaat al zo'n 13 jaar. In de loop van de tijd zijn de begrippen 'veiligheid' en 'groen' een steeds belangrijker rol gaan spelen. Duidelijk is ook dat deze twee begrippen steeds meer onder druk staan.

BRIELLE - De wijkvereniging heeft een actieve groep met leden en een zevenkoppig bestuur. Piet Pothof en Jan Stavleu zijn respectievelijk voorzitter en secretaris. Zij nemen binnen het bestuur vaak het voortouw. Jaarlijks zijn er de rommelmarkten. Die zijn vooral bedoeld om de wijkbewoners een leuke mogelijkheid te bieden hun zolder te ontdoen van de overbodige spulletjes. "En als bestuur vinden we het een leuk evenement, omdat er nieuwe contacten worden gelegd en oude contacten worden aangehaald", zegt Stavleu. De jaarmarkten zijn voor de vereniging geen bron van inkomsten. Zij moet het hebben van de gemeentelijke subsidie en een bijdrage van de leden van vijf euro per jaar.

Veiligheid

"Bij veiligheid moet je denken aan bijvoorbeeld de parkeerplaatsen, waarbij de grotere auto's een stuk van het aanpalende fietspad blokkeren. Dat kan levensgevaarlijk zijn", zegt Stavleu. "We hebben een situatie bij het Ruggeplein bij de gemeente neergelegd. Ze weten precies wat wij bedoelen, want tijdens een wijkschouw met de gemeente zijn wij er langs gelopen."

Hoog op de lijst van de wijkvereniging staat ook de gevaarlijke verkeerssituatie bij de Rik en de scholen die daarachter gebouwd zijn. Elke doordeweekse ochtend is het daar druk door fietsers, brommers, voetgangers en auto's. "Als iedereen zich altijd aan de verkeersregels houdt, zal er niks ernstigs gebeuren. Maar ja, hoe zijn volwassenen, hoe zijn kinderen? Het wordt tijd dat daar serieuze verkeersverbeteringen worden aangebracht, waarbij de veiligheid van de schoolkinderen voorop staat."

Als het om groen gaat, is het een kwestie van het één doen en het ander niet laten. Stavleu zegt daarover: "er zijn inmiddels in Rugge 35 bomen gekapt. Die moesten ruimte maken voor nieuwe woningen. Er wordt in onze wijk snel begonnen met de bouw van 66 woningen en appartementen. Helemaal goed, want Brielle zit te springen om nieuwe woningen. Maar de gemeente moet niet vergeten om in Rugge nieuwe bomen te planten ter vervanging van het kappen."

Vier keer per jaar worden inloopavonden georganiseerd, is er een jaarvergadering, een nieuwjaarsreceptie en zijn er bestuursvergaderingen. "Zodra wij een beroep doen op Bahurim en vragen om een ruimte voor onze activiteiten, heeft directeur Holwerda ons altijd geholpen", sluit Stavleu af.

Meer berichten