Lintje komt zeker één keer per jaar uit doos

De traditionele spreekwoordelijke 'lintjesregen' ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander bleek dit jaar in de geuzenstad een ware lintjesregen te zijn. Maar liefst acht Briellenaren ontvingen op 26 april in De Bres uit handen van burgemeester Gregor Rensen een koninklijke onderscheiding. Eerder dit jaar ontving een aantal inwoners bij bijzondere gelegenheden ook al een lintje.

BRIELLE - "Het zal dit jaar wel vol worden met zoveel nieuwe lintjesdragers erbij", verwacht Peter Kroone als hij zich op Koningsdag na de aubade voor het stadhuis met talrijke andere oud-gedecoreerden naar de raadzaal begeeft. Binnen in de zaal vindt de jaarlijkse ontvangst voor oude en nieuwe lintjesdragers plaats.

Toost

De feestelijke lunch, voorafgegaan door een toost met oranjebitter, is voor deze oude en nieuwe lintjesdragers niet meer weg te denken. De drukte blijkt in eerste instantie mee te vallen, maar de zaal loopt langzamerhand toch vol.

Muziek

Het wachten is nog even op de burgemeester, want die is achter de muziek aan gegaan naar de kinderspelen op de Turfkade. Zodoende moeten de glazen een tijdje onaangeroerd blijven, hetgeen niet meevalt. Maar dan is het eindelijk toch zo ver: het glas wordt op de jarige koning geheven.

Verhalen

En dan komen spontaan de verhalen los. Over alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Natuurlijk wordt ook gevraagd naar de ontbrekende gezichten. "Is Rinus Zaaijer er niet? Arie en Tijnie van der Hoek mis ik ook. En de Van Heijzens?"

Spelregels

Ons kent ons, dat is duidelijk op een dag als deze. De meeste aanwezigen dragen voor deze bijzondere gelegenheid de zogeheten modelversierselen zoals die op de dag van de officiële uitreiking worden opgespeld. Dat mag volgens de spelregels ook op de verjaardag van de koning. Anderen geven de voorkeur aan het draagteken, het simpele lintje zonder medaille.

Anno 2018

Dat mag in principe altijd, hoewel de bij de ontvangen onderscheiding vermelde spelregels wel aangeven dat het voor de heren op een wandelkostuum en voor de dames op een mantelpak of een jurk hoort te worden gedragen.

Maar dat gaat in de praktijk heel anders, zo wordt anno 2018 wel duidelijk na rondvraag onder de aanwezigen in de raadzaal.

Blij

Voor de meeste gedecoreerden geldt dat ze heel blij zijn met hun lintje, maar dat het in de praktijk maar één keer per jaar uit de doos komt!

Tekst en foto's: Klaas Schipper

Meer berichten