Bosnische kinderen hier op vakantie

Ook dit jaar zorgde de stichting Kinderhulp Voorne Putten voor veertien onvergetelijke vakantiedagen voor kinderen uit Bosnië.

VOORNE - Deze keer ging het om 28 jongelui tussen zes en twaalf jaar oud. "Ze zijn per twee in gastgezinnen ondergebracht," zegt Margot Rijsdijk. Ook de begeleiders uit Bosnië zijn in een gastgezin ondergebracht.

"Voor alle duidelijkheid en vooral ook veiligheid, charteren we een bus uit Nederland die de gasten gaat ophalen en weer wegbrengen naar Bosnië. We doen dat nu voor de achtste keer en ik moet zeggen dat het organiseren van die veertien dagen vakantie een hele klus is," zegt Rijsdijk. En terwijl ze dat zegt, lopen een paar kinderen een beetje te donderjagen met elkaar. Een begeleider wijst ze terecht. Het is weer rustig.

Oorlogsherinneringen

Aan alles is te zien dat de kinderen het naar hun zin hebben. "Hun ouders waren pubers tijdens de oorlog op de Balkan. Daardoor hebben ze het mentaal vaak nog lastig en bepaald een vetpot is het daar niet. Daarom organiseren wij nog steeds deze kindervakanties." Het zijn niet zo maar veertien dagen op Voorne Putten logeren bij de gastgezinnen. "Elk jaar stellen we een mooi programma samen. Dit jaar zijn we naar de grootste speeltuin van Nederland geweest 'de Linneaushof' in Bennebroek met maar liefst 350 speeltoestellen." Maar er was veel meer georganiseerd. Er is de afgelopen twee weken ook gebowld en gezwommen en er werden tijdens de knutseldag souvenirtjes gemaakt. Traditioneel werd afgesloten met een spetterende feestavond met onder meer een disco. Daar waren ook de gastgezinnen bij.

Vrijwilligers

"Wij hebben als stichting altijd vrijwilligers nodig. Zonder nou dramatisch te doen kunnen we wat extra hulp best gebruiken. Zo zoeken wij bijvoorbeeld een vrijwilliger die ons bestuur wil komen versterken en voor andere taken kunnen we ook nog wel enkele enthousiaste vrijwilligers gebruiken," zegt Rijsdijk.

Afgelopen zaterdag zijn de kinderen en hun begeleiders weer vertrokken na twee mooie weken vakantie. Kenan, onderwijzer en één van de Bosnische begeleiders zei: "Ik ken nergens van die enthousiaste en gastvrije mensen als op Voorne Putten. Mijn petje neem ik diep voor hen af." Voor meer informatie over de stichting, het doen van donaties en vrijwilligerswerk: www.kinderhulpvoorneputten.nl. Bijzonder is het comité van aanbeveling; Mirjam Salet, burgemeester van Nissewaard en Wilbert Borgonjen, Briels wethouder.

Meer berichten