Gevonden: wie is z'n trouwring kwijt?

Er zijn veel verschillende mensen met veel verschillende hobby's. De hobby van Martin van Hees kun je gerust een bijzondere noemen.

OOSTVOORNE - "Ik herinner mij als ventje van een jaar of zes, dat ik toen voor het eerst met een metaaldetector aan de slag ging. Toen wilde ik al weten wat er allemaal in de grond te vinden is," zegt van Hees. "En toen ik in de gaten kreeg dat anderen mijn zoekwerk waardeerden, ben ik er op een gegeven moment echt werk van gaan maken."

Verloren

Van Hees vindt van alles: van trouwringen, mobiele telefoons, halskettinkjes en armbanden tot sleutels aan toe. "Eigenlijk alles waar metaal in verwerkt is." Inmiddels heeft van Hees zo'n 25 zoekers om zich heen verzameld en is er een internetsite ontwikkeld. "Op verzoek gaan wij -door heel Nederland- op zoek naar wat iemand verloren heeft. Meestal gaat het om een voorwerp met voor de mensen grote emotionele waarde." Ook wordt in water gezocht en als het nodig is, wordt er gedoken. In de afgelopen twaalf maanden zijn er zo'n twee honderd trouwringen gevonden. Dat is een groot aantal. Er wordt vaak gericht gezocht. Dan zijn de locaties waar gezocht moet worden, bekend. Dat maakt de kans op succes een stuk groter."

Fietssleutel

"Ik werd een keer gebeld door een meneer met een bijzonder verzoek. Hij wilde dat ik op zoek ging naar een fietssleutel met een touwtje. Met een beetje mazzel heb je zo een nieuwe sleutel via de fietshandelaar of anders zet je er een nieuw slot op. Maar goed, ik ben gaan zoeken en had die fietssleutel snel te pakken. Toen in die sleutel aan die man gaf, barstte hij in huilen uit. Bleek dat zijn dochter het touwtje ooit aan de sleutel geknoopt had om die sleutel in de kast te kunnen ophangen. "Mijn dochter is drie maanden geleden overleden. Dat touwtje betekent heel veel voor mij", zei die vader.

Monique

Inmiddels heeft van Hees een nieuwe metaaldetector. Zo'n twee weken geleden probeerde hij de detector uit op het strand van Rockanje. Toen hij zo bezig was, ging het apparaat piepen. Er lag ergens onder het zand geen roestige spijker of andere rommel, maar een trouwring. "In die ring staat de naam 'Monique'. De eigenaar weet vast wel welke datum in die ring gegraveerd is. Laat hij met mij contact opnemen. Ik hoop maar dat ik de ring aan de rechtmatige eigenaar kan teruggeven." Zijn belangrijkste drijfveer voor zijn zoekwerk is de dankbaarheid van de mensen. De dankbaarheid als je bijvoorbeeld een trouwring kan teruggeven.

Meer berichten