Grote Rekendag was 'echt heel leuk'

Vorige week woensdag was de Grote Rekendag. Voor Humanitas Nederland is die dag al jarenlang aanleiding voor het organiseren van haar eigen landelijke Rekendag. Deze keer maakte Kinderopvang Humanitas samen met het Kinderdagverblijf het Watergeusje uit Brielle er iets heel bijzonders van.

BRIELLE - 'Rekenen moet je doen!' Dat was de slogan. Kinderopvang Humanitas organiseerde op deze dag voor de eerste keer de Wiskids dag! Kinderdagverblijf Watergeusje in Brielle ging de uitdaging aan om te laten zien hoe leuk rekenen is.

Samen

"En ik moet gelijk zeggen dat we het niet alleen deden. Want wij zijn hartstikke blij dat we samen met drie Brielse basisscholen konden optrekken: de Sint Leonardusschool, de Branding en Het Anker", zegt Anita Heezen, locatiemanager van het Watergeusje. "Menigeen denkt: wat moeten de kleine kinderen tot zo'n jaar of zes nou met rekenen? Laat ze vooral spelen en de wereld ontdekken", zegt Heezen. "Ik ben het daar helemaal mee eens. Peuters en kleuters zijn de wereld om hen heen elk moment van de dag aan het ontdekken. Ze hebben een natuurlijke belangstelling voor alles om hen heen. Ze willen bouwen, experimenteren, uit elkaar halen, vergelijken, tellen en ga zo maar door." En dan zegt Heezen: "zonder dat zij het door hebben, zijn ze voortdurend bezig met wiskunde en doen ze ervaringen op die belangrijk zijn om zich te ontwikkelen tot goede rekenaars." Aansluitend op de natuurlijke nieuwsgierigheid naar sorteren, wegen, meten en getallen, ontwikkelde Kinderopvang Humanitas 'Wiskids'. De methode wordt ingezet om peuters en kleuters te stimuleren in hun ontwikkeling, waarbij Wiskikker de belangrijke rol van mascotte speelt.

Wereldreis

Het was de eerste keer dat het Watergeusje de kinderen van de drie basisscholen op het plein uitnodigde spelenderwijs kennis te komen maken met hun Grote Rekendag. Daar speelden naast de telkens terugkerende Wiskikker, een uitgestippelde wereldreis een centrale rol. Achtereenvolgens kwamen de kinderen in het land van Ratjetoe, het land van Regelmaat, het land van Oneindig, het land van Achter en Hoeks, het land van Kilo en Meter en tot slot het land van Berg en Dal. Het waren stuk voor stuk spannende ontdekkingstochten, waarbij de kinderen spelenderwijs te maken kregen met onder meer getallen, sorteren, meten en wegen en groeperen. Zo'n honderd kinderen hadden door de Grote Rekendag niet alleen een leuke en spannende ochtend, maar ook -zonder dat ze het echt beseften- een paar leerzame uurtjes.

Meer berichten