Foto: Martin van Gurp
Foto: Martin van Gurp

Brielle is weer voor de Watergeuzen

Ook dit jaar namen de Watergeuzen, onder aanvoering van Admiraal Lumey, Den Briel weer in. De gehate Spanjaarden werden verdreven en in de pan gehakt.

BRIELLE - Het was afgelopen zondagochtend koud en er viel een druppeltje regen. Maar dat weerhield de Geuzen en Spanjaarden er niet van om er weer een bijzonder feest van te maken. Bij de brug aan het einde van de Voorstraat stond een straatgroep van zo'n veertig mannen, vrouwen en kinderen uit het Tsjechische Havlíckuv Brod. "Deze keer zijn hele gezinnen uit Tsjechië voor vier dagen gezelligheid in Brielle," zei Tomas Hermann. In hun midden een echte ouderwetse smid aan het werk met vuur, gloeiend metaal en hamer.

Briellenaren

Op het eind van de stoet Geuzen die in de loop van de middag triomfantelijk vanaf de plaats waar de poort gerammeid was, liepen een paar soldaten met een op de Spanjaarden buit gemaakt kanon. Ze kwamen uit Geertruidenberg. Eén van hen zei: "het is misschien al de zesde of zeven keer dat wij op deze manier onze opwachting maken in Brielle. Dat zegt wel wat." Ergens helemaal voorop liep een aantal trommelaars die al op zaterdag de oversteek had gemaakt vanuit Alkmaar. Maar het waren toch vooral Briellenaren die het bijzondere tintje aan het feest gaven door verkleed als in 1572 te paraderen door de straten en steegjes. Dat de commandant van de Spanjaarden uit Alphen aan den Rijn komt, deed daar niks aan af.

Kinderspelletjes

Ook Rens van Adrighem was weer van de partij. Op zijn 32e verhuisde hij naar Spanje. Maar sinds een paar jaar doet hij met regelmaat Brielle weer aan. Sinds vorig jaar struint hij op 1 april de binnenstad van Brielle af met een heuse strontkar met Jan Bazen als zijn maatje. "Hoewel ik ooit aan de wieg stond van het Geuzenschip, ben ik alweer een paar jaar de speciale gast van een aantal Spanjaarden en dat doet me hartstikke goed." Ook kende dit jaar 1 april weer bijzondere straatgroepen met de Lumeyden en hun kinderspelletjes als wel heel bijzonder tafereel.

Schuifelen

's Ochtends viel de drukte, ondanks dat het Eerste Paasdag was, nog wel mee. Waarschijnlijk waren nieuwsgierigen nog even thuis gebleven om de zon af te wachten. Maar hoewel het zonnetje zich niet echt heeft laten zien, was het 's middags toch druk en liep het hier en daar in de binnenstad behoorlijk vast. Tussen twee en drie uur werd het 1 april-spel opgevoerd en waren de bezoekers veroordeeld tot zachtjes schuifelen. Gezellig was het tot in de kleine uurtjes.