Jeroen de Man als burgemeester Koekebakker, zoals hij op 1 april te bewonderen is. FOTO: Privé-archief
Jeroen de Man als burgemeester Koekebakker, zoals hij op 1 april te bewonderen is. FOTO: Privé-archief (Foto: Martin van Gurp)

Van heuse Watergeus tot Spanjaard

Jeroen de Man woont sinds mensenheugenis in Brielle. Bijna zijn hele leven lang kent hij 1 april als het 'feest der feesten'. De Man is in de loop van de tijd zelf een beetje 1 april geworden. Tegenwoordig gebruikt hij die bijzondere Brielse dag ook om geld in te zamelen voor het goede doel. Hoe het allemaal zo gekomen is, is een verhaal op zich.

BRIELLE - Het 1 aprilfeest is hem met de paplepel ingegoten. Bart de Man, vader van Jeroen, was maar liefst 28 jaren lang bestuurslid, waarvan een aantal jaren voorzitter. En hij speelde jarenlang de belangrijke rol van burgemeester Koekebakker. Toen hij ziek werd en later overleed, heeft Jeroen de rol van zijn vader in het spel als burgemeester Koekebakker overgenomen.

Lionsclub Voorne

"Tijdens 1 april ben je vanaf 's ochtends vroeg in de weer als burgemeester. Zo tegen vier uur, als het spel ten einde is, heb ik weer tijd voor mezelf." Jeroen speelt met erg veel plezier de rol van burgemeester Koekebakker, maar hij mist daardoor voor een belangrijk deel wel de actie voor het goeie doel, waar hij zich als president van de Lionsclub Voorne Putten voor inzet. "De Lionsclub heeft maar één belangrijk doel en dat is goede doelen zo goed mogelijk ondersteunen. Elk jaar zijn er verschillende acties. Dit jaar gaan we ons op 1 april inzetten voor het Parkinson café in Hellevoetsluis." In de Geuzenstraat in Brielle, een van de gezelligste straten tijdens 1 april, kunnen wandelaars zich laten fotograferen in 1 aprilkleding. Daar moet vijf euro voor worden betaald. "Vorige jaar hebben we zo'n 500 euro bij elkaar gekregen. Dat was een mooi bedrag, maar als dit jaar het weer beter is, hopen we op een paar honderd euro meer."

Geuzenschip

Bijzonder is dat Jeroen de Man tot aan zijn rol als burgemeester, een vast bemanningslid was van het Geuzenschip. "Ik had dus een rol bij de club mensen die op 1 april helemaal aan de andere kant staan. Dat kan in onze vereniging. Je kunt dus over deze Briellenaar zeggen: van 'Watergeus tot Spanjaard'."

Meer berichten