'Vrijheid vertolkt het 1 april-gevoel'

Mowgli onderschrijft dat: "we zijn er het hele jaar al mee bezig en leven als groep echt naar 1 april toe. Met 40 man Spanjaarden tegen 260 Geuzen is het voor onze Spanjaarden wel een extra uitdaging. Daarom zijn we ook jongeren aan het werven, want onze gemiddelde leeftijd is 52 jaar. In mijn hoofd spookt continu hoe we het Spaanse leger nóg professioneler kunnen maken. Sinds mijn aanstelling als commandant drie jaar geleden ben ik daar echt mee bezig."

BRIELLE - Ook Ad pakt zijn rol al zo'n 17 jaar serieus op. "Met het vieren van onze vrijheid memoreren we aan de belangrijke stap die we toen hebben gezet. Dat komt repeterend door de geschiedenis steeds terug, zoals we ook op 5 mei onze vrijheid vieren. En 1 april is specifiek voor de Briellenaren en bovendien een aanzetje tot de Republiek der Zeven Nederlanden geweest. De rol die ik daarin mag vertolken, is fantastisch. Er zit zoveel in over wie Lumey was: boosheid, arrogantie, verbetenheid, wraaklust, standvastigheid. Hij had veel interessants in zich."

Aan de reacties van de mensen om Ad heen, merkt hij dat hij zich goed in Lumey kan verplaatsen. "Ik weet volgens hen de juiste toon neer te zetten. Dat vuur raak ik." Vuur zit er ook bij Mowgli in. Als niet-Briellenaar weet hij zich door 27 jaar speelervaring in zijn geboorteplaats Rijswijk uitstekend in te leven. "Ik ben er ingerold toen de 1 April Vereniging naar ons toe kwam tijdens de viering van de Vrede van Rijswijk. Daar waren toen geen Spanjaarden bij en wij hebben toen geholpen. Daarna zijn we uitgenodigd naar Brielle te komen en van de destijds zeven man zijn we nu nog met zijn drietjes over."

Als je al lang meedraait, weet je volgens Mowgli veel. "Ik heb twee commandanten meegemaakt en werd toen zelf gevraagd. Niemand stond op toen de rol vrij kwam. Ik wilde het onder één voorwaarde doen en dat was als het hele Spaanse leger en zijn gevolg er achter zou staan. Tot nu toe is het erg leuk. Ik ben blij met de rol dat ik het leger en de regie mag leiden. Vind het ook een eer."

De onderlinge samenwerking ervaart Ad als zeer positief. "Eén van de dingen die me opvielen, was het onderscheid tussen de beide groepen. Op de dag zelf gaat dat prima en in aanloop naar het feest. Het is ludiek. En op een onderliggende laag werken we steeds meer samen. Dat is een traject van twee jaar, waarin we als regiegroep hard gewerkt hebben om de spelsituaties aan te passen. Dit alles in opmaat naar 2019, als de 1 April Vereniging 80 jaar bestaat, en naar 2022, wanneer we vieren dat Den Briel 450 jaar bevrijd is. We hebben al een poosje een nieuwe commandant en dat krijgt steeds meer zijn beslag. Daar zijn we trots op."

Zin in zondag heeft Ad dan ook. "De vooravond van de viering zelf doet goed en mijn eigen betrokkenheid in het spel, dat steeds meer invulling krijgt." Die spelontwikkeling ervaart ook Mowgli als positief. "Er is goed over nagedacht. Het wordt compacter, een meer aansluitend geheel. Het moet ook geen toneelstuk worden, het blijft straattheater. Dat biedt een groter speelveld, met overal verschillende acties en evenementen die aan elkaar worden gekoppeld. Daarmee wordt het spel vloeiender, waarin we bezoekers meenemen. We zijn wel vijanden, maar onderling zijn we vrienden."

Meer berichten