Spanjaarden en Watergeuzen. Het waren afgelopen zaterdag goede vrienden van elkaar. FOTO: Martin van Gurp
Spanjaarden en Watergeuzen. Het waren afgelopen zaterdag goede vrienden van elkaar. FOTO: Martin van Gurp (Foto: Martin van Gurp)

'Generale' 1 april-spel liep gesmeerd

Zoals elk jaar werd ook nu weer de generale repetitie van het Brielse 1 april-spel gehouden. Plaats van handeling was de zaal in verpleegtehuis 'de Plantage'.

BRIELLE - Er kon afgelopen zaterdag in de zaal van het streekverpleeghuis de Plantage bijna niemand meer bij, zo druk was het. De bewoners, familie en andere geïnteresseerden die op het spektakelstuk waren afgekomen, hadden een leuke middag. Bewoner Ton Remeeus zei daarover. "Ik ben nu hier om van de drukte en de gezelligheid te genieten." Iedereen kreeg een hapje en een drankje voorgeschoteld. Aan alles was gedacht. Remeeus zat midden in de zaal, op een plek waar vandaan alles goed te overzien was. "Ik had een leuke middag hoor", zei hij na afloop.

Lumeyden

"Als het af en toe misschien niet goed gaat, gaat het toch goed," zei één van de spelers van tevoren. Vragende blikken zorgde voor extra uitleg. "Als je hier alle mensen ziet en de vrolijkheid die er is, dan is de middag voor mij in alle gevallen geslaagd. Ook als er iets fout gaat."

Zonder echte missers, grote problemen of haperingen werden de verschillende scènes gespeeld. "Elk jaar zijn er wel elementen die worden toegevoegd ten opzichte van eerdere opvoeringen en ook verdwijnt er wel eens iets," zei eindregisseur Mirjam Stolk. Dit jaar is er plek voor een nieuwe meidengroep die onder de naam 'Lumeyden' een nieuw strijdlied ten gehore brengt. En dat is iets bijzonders, want een strijdlied had nog niet eerder een plaats in het spel. Met die jongelui erbij verjongt de 1 April Vereniging zich nadrukkelijk en dat is precies wat nodig was. Het spel begon met de door de Watergeuzen gehate Van Duivenvoorde. Hij was de rechterhand van burgemeester Koekebakker. Jan van Duivenvoorde, in zijn tijd baljuw en Dijkgraaf van Den Briel, legde uit waar het in 1572 precies allemaal om ging. Velen herkenden in hem de volgende maand terugtredende Brielse wethouder Dick Verbeek. Dit was dus waarschijnlijk één van zijn laatste optredens in deze rol. Alle bekende personages kwamen langs: van Paddeltje tot de raddraaier, van de Spaanse commandant tot aan de Brielse beul.

Onderspit

Ook nu moesten de Spanjaarden uiteindelijk het onderspit delven, ondanks vervaarlijk uitziende Spaanse soldaten. Volgende week zondag op 1 april zal het niet anders zijn. Maar vandaag waren er bijzondere winnaars en dat waren de toeschouwers in de zaal. Zij hadden het exclusieve recht van het aanschouwen van de generale repetitie.

Meer berichten