In Hellevoetsluis verandert er niet veel, lastige klus voor Westvoorne

Het oude college in Westvoorne kan door de nieuwe zetelverdeling niet worden voortgezet. Het lijkt op voorhand een onmogelijke klus om de traditioneel onderling bekvechtende plaatselijke partijen samen in een college onder te brengen. Er is slechts een meerderheid mogelijk als minimaal drie partijen tot het nieuwe college gaan toetreden.

Schamel

In Hellevoetsluis heeft er geen aardverschuiving plaats gevonden. IBH was al de grootste partij en heeft haar positie nog iets kunnen versterken; van elf naar twaal zetels. Ook de VVD won en komt van vijf op zes zetels. De derde partij die won was het CDA. Zij gaan van twee naar drie zetels. De PvdA verloor het meest en komt van drie straks terug in de raad met nog maar een schamele zetel in de Hellevoetse raad. Groen Links kon niet profiteren van het 'Jesse Klaver effect' en bleef steken op twee zetels, terwijl ook D 66, net als de PvdA, straks maar een enkel zeteltje overhouden.

IBH heeft net geen absolute meerderheid, maar zal samen met een enkele andere partij heel eenvoudig en snel een nieuw college kunnen vormen.

Actie

De radio 1-actie om zoveel mogelijk Briellenaren naar de stembus te krijgen en de strijd aan te gaan met Westervoort heeft positief uitgepakt: Brielle heeft met 52,08 tegen 51,2 stemmen gewonnen! Het mooie is dat beide gemeenten in opkomst iets gestegen zijn, maar toch: Brielle het meest!

Meer berichten