de balie van de bieb in het Arsenaal, zoals die verdwijnen gaat
de balie van de bieb in het Arsenaal, zoals die verdwijnen gaat (Foto: Martin van Gurp)

Briels cultuurhuis eind januari voor de eerste keer open

door Marin van Gurp

Het was de bedoeling van de Brielse politiek om de bibliotheek in het Arsenaal in de Brielse binnenstad per 1 januari 2018 te sluiten en op hetzelfde moment het Cultuurhuis in het Brestheater/ Dukdalf te openen.

De geplande datum werd niet gehaald. De gemeente zegt hierover: "De werkzaamheden worden half januari 2018 afgerond. Dan gaat de bibliotheek verhuizen, de speel-o-theek en het centrum vrijwilligerswerk. Op 29 januari 2018 zullen alle partijen hun intrek hebben genomen in het Cultuurhuis. Op 21 februari 2018 is de officiële opening en drie dagen later op 24 februari 2018 is de open dag."

Jammer dat de bibliotheek verhuist

Een van de medewerksters van de Dukdalf zegt: "Mijn werkzaamheden zullen wat veranderen. Ik zal wat extra informatie gaan geven. Dat is op zichzelf wel leuk. Werkzaamheden voor de bibliotheek blijft in handen van anderen."

Medewerkers van de bibliotheek zijn wat minder blij. Een van hen is erg duidelijk. "We verlaten een wel heel mooie locatie, waar ik met veel plezier gewerkt heb. Als ik had mogen kiezen, was de bibliotheek nooit verhuisd."

Geen financieel voordeel

"De vorming van het Sport- en Cultuurhuis gebeurt qua personele omvang neutraal", geeft de gemeente aan. Dat betekent dat bij elkaar opgeteld bij de Dukdalf, de bibliotheek en het Brestheater net zo veel arbeidsplaatsen blijven als voor de start van het Cultuurhuis. Ooit was de achtergrond van het opzetten van het Brielse Cultuurhuis, dat de bibliotheek door lagere kosten kon blijven bestaan. Maar het nieuwe Cultuurhuis levert geen bezuiniging op als het om personele lasten gaat. Alles onder een dak betekent wel minder lasten voor gebouwenonderhoud en dergelijke. Toch ligt op dit moment daar nog een probleem.

Het Arsenaal

Nu het besluit over het cultuurhuis een jaar geleden genomen is, moet de gemeente bekennen met het Arsenaal in haar maag te zitten. Het valt niet mee het monumentale pand een nieuwe functie te geven, waarbij financieel gezien alles weer op zijn pootjes terecht komt. Een extern bureau is inmiddels voor advies ingeschakeld.

Meer berichten