Freek Hermes, geflankeerd door taekwondohoofdtrainer Randy Oeij (links) en sportschoolhouder Roddy Rijke van Yu Sin Kwon Hellevoetsluis.
Freek Hermes, geflankeerd door taekwondohoofdtrainer Randy Oeij (links) en sportschoolhouder Roddy Rijke van Yu Sin Kwon Hellevoetsluis. (Foto: Yu Sin Kwon)

Zwarte band Taekwondo voor Freek Hermes

Hellevoetsluis - Freek Hermes (15) is geboren met een handicap. In medische termen heet dat een reductiedefect, in dit geval van de linker onderarm. Zelf ziet hij het niet als onoverkomelijk, maar met een dergelijke ‘tekortkoming’ wordt je in onze ‘normale’ wereld al gauw in de hoek gedrukt van belemmerd, benadeeld, mank, invalide of zelfs gebrekkig.

Het deerde Freek nauwelijks en weerhield hem niet als jongen van 10 jaar lid te worden van martial arts vereniging Yu Sin Kwon .Vijf jaar na dato heeft Freek zijn eerste doel bereikt: de zwarte band, oftewel 1e dan. Zondag 17 december behaald tijdens het nationaal danexamen in Lent, Nijmegen. In Sporthal Triangel deed hij met zijn vaste taekwondomaatje Tiemo Bouman (eveneens zwarte band en lid van Taekwondo Voorne-Putten/Spijkenisse) met de rest van de kandidaten ‘gewoon’ mee in de onderdelen theorie, stijllopen, verdediging, sparring en breektest. Met zijn ‘tekortkoming’ moeten bepaalde technieken uiteraard aangepast worden, maar daar had Freek een jaar lang keihard op getraind met taekwondohoofdleraar Randy Oeij en collega-docenten uit Spijkenisse. In Lent aanschouwden de jury en bondsbestuurders de verrichtingen van de examenkandidaat met waardering en bewonderenswaardige blikken. Naast zijn 1e dan graduatie is Freek ook in het bezit van een scheidsrechterslicentie en volgde hij met succes de cursussen stijljury en wedstrijdreglementen. Zijn volgende doel is deelname aan de Paralympische Spelen in 2024 in Parijs. Hij is dan 22 en wellicht in optima forma. Met Taekwondo Bond Nederland en verschillende instanties die de gehandicaptensport een warm hart toedragen wordt daartoe een traject uitgezet, én (belangrijk!) wordt ook gezocht naar de nodige financiën. De missie van de kersverse 1e danner start op 13 januari 2018 wanneer Freek een demonstratie sparring geeft met een taekwondoïn met vergelijkbare handicap.

.

Meer berichten