Foto: Martin van Gurp

Lichtschip 'de Hinder' in middelpunt lichtjesavond

Door Martin van Gurp

Afgelopen vrijdag was er in Hellevoetsluis voor de tweede maal lichtjesavond. Binnen de vesting was er sfeerverlichting, een lichtjesparade en de grote kerstboom werd ontstoken. Eén van de hoogtepunten was de inmiddels befaamde Rotary Santa Run. Uiteraard ontbrak de muziek niet en was er een lampionnenoptocht. En dan waren er ook nog eens een levende kerststal en een wensboom.

HELLEVOETSLUIS - Buiten de vesting, aan de rand van het water, was er ook het nodige te doen. Aan de Koningskade lag onder andere het lichtschip 'de Hinder' te pronken in al het licht dat er maar zijn kon. Adembenemend waren de lichtjes bij en op het water met 'de Hinder' als trots middelpunt.

Verleiden

Aan boord hadden de vrijwilligers er alles aan gedaan het langskomend publiek te verleiden tot een bezoekje. En dat lukte, want toen het schip nog maar een uurtje geopend was, waren er al bijna tachtig gasten aan boord geweest. "Niet zo gek", zegt een erg makkelijk pratende Ton Pollemans. Hij is voorzitter van de stichting en samen met zo'n veertig vrijwilligers verantwoordelijk voor het lichtschip zoals dat zijn plaats als museumschip heeft gevonden in Hellevoetsluis. "Er komt veel volk bij ons binnen, omdat wij veel te bieden hebben", aldus een trotse voorzitter.

Enthousiast

"Wij hebben het hier zo geregeld dat onze vrijwilligers voor een belangrijk deel zelf bepalen welke werkzaamheden ze doen, hoe ze precies worden ingezet en wanneer. Ik denk dat dat de reden is dat onze vrijwilligers enthousiast zijn."

Bij gelegenheid van lichtjesavond had de kok van 'de Hinder' in zijn kombuis heerlijke snert gemaakt. Terwijl je je handen warmde aan de kom, zag je dat de lepel in de snert bleef staan. Alle lof voor de kok.

'Spookschip'

In de jaren dat 'de Hinder' zijn werk als lichtschip deed, bestond de bemanning uit twaalf koppen. De laatste jaren was zo'n beetje 'alles' geautomatiseerd. Toen was er helemaal niemand meer aan boord en dreigde 'de Hinder' een beetje een spookschip te worden. Afgelopen vrijdag was het dat tijdens de lichtjesavond alles behalve dat!

Meer berichten