Logo brielschecourant.nl


Foto: Martin van Gurp

Willian is een echte en de eerste Hellevoeter

Door Martin van Gurp

Willian (dus niet met een m) Koster zat nog niet op zijn stoel of hij zei dat hij de eerste echte Hellevoeter is. Hij zei het met een kwinkslag, dat wel.

Ben je een echte Hellevoeter?

Ik ben geboren op 12 januari 1960. Sinds 1 januari van dat jaar was er een nieuwe gemeente ontstaan door de samenvoeging van Nieuw Hellevoet, Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis. In die nieuwe gemeente was ik de eerste boreling. Dus kan ik zeggen dat ik de eerste echte Hellevoeter ben, sinds het ontstaan van de gemeente zoals die nu nog bestaat.

Waar ben je trots op in Hellevoetsluis?

De benadering van mensen zoals dat hier gebeurt. Ze zijn heel direct. Daar hou ik wel van. Daar kunnen we hier trots op zijn. Anders gezegd; als er iets gezegd wordt tegen mij, dan kan ik er mee uit de voeten of niet. We zijn duidelijk tegen elkaar en dat moet wat mij betreft zo blijven.

Wat kan anders of beter in Hellevoetsluis?

We kennen hier de nodige parkeerproblemen. Die mogen best weleens worden aangepakt. En wat denk je van het onkruid dat hier en daar welig tiert. Op belangrijke plaatsen wordt het groen keurig onderhouden, maar lang niet overal in Hellevoetsluis. En dan heb ik nog niks gezegd van het vuil op straat. Ook dat kan beter. Als de gemeente die stappen zetten kan, dan zijn we echt op de goeie weg.

Waar kennen de mensen je van?

Ach, ik ben de zoon van de postbode. En ook nog eens de zoon van Sinterklaas. Maar ik ben voor de meeste Hellevoeters pas sinds een jaar of vijf een bekende. Nog niet zo lang geleden was de lampionoptocht hier in Hellevoetsluis op sterven na dood. Ik heb mijn best gedaan van die optocht weer wat moois te maken. Het was nu de negenenzestigste keer dit jaar en ik durf te zeggen dat het een succes was. Daar kan ik van genieten.

Maar je doet toch nog meer voor Hellevoetsluis?

Sinds een paar jaar ben ik voorzitter van de 'Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis'. In die paar jaar is er veel ten goede veranderd. Met een pracht stel vrijwilligers hebben we er dit jaar een nog groter succes van kunnen maken dan in 2016. Niet minder 120.000 bezoekers kwamen eropaf. Zo zie je maar dat wij met z'n allen hier hele mooie dingen tot stand brengen.

Wat vind je voor Hellevoetsluis belangrijk?

Ik was laatst op een vakantiebeurs in Antwerpen om daar Hellevoetsluis te promoten. Sommige bezoekers daar leken te denken dat er alleen maar stranden zijn in Zuid-Holland en dat de Zuid-Hollandse eilanden bestaan uit Brielle, Oostvoorne en Rockanje. Ik bedoel eigenlijk te zeggen; Hellevoetsluis moet zichzelf nog veel beter op de kaart zetten.

Alles gezegd wat je zeggen wilde?

In deze tijd zullen we waarschijnlijk aan gemeentelijke schaalvergroting niet ontkomen. Ambtelijk worden straks Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis in elkaar geschoven. Laten we er dan wel voor waken dat de lijnen naar de gemeente kort blijven en de dorpskernen blijven bestaan!

Ga je Hellevoetsluis ooit verlaten?

Ik kan me echt helemaal niet voorstellen dat dat nog eens gebeuren zal.

Meer berichten


Shopbox