Logo brielschecourant.nl


Foto: Martin van Gurp

Kanonnen en affuiten als nieuw

Door Martin van Gurp

Het was 2013 toen de werkgroep 'Kanonnen en affuiten' werd opgericht. Deze groep, bestaand uit hoofdzakelijk wat oudere mannen, is vanaf dat moment aan de slag gegaan om meer te doen dan alleen het opknappen van dat middeleeuwse oorlogstuig.

Ze maakten een inventarisering van de staat van de Brielse wallen met speciale aandacht voor de kanonnen en de bunkers op de verschillende bastions. Uit deze inventarisatie bleek dat een groot gedeelte van de onderstellen van de kanonnen, de zogenoemde affuiten, er slecht aan toe waren en dat het pleisterwerk en de deuren van de bunkers achterstallig onderhoud vertoonden.

De werkgroep is nu voor het vijfde jaar aan de slag. 's Zomers werken ze vooral buiten en 's winters zijn ze zo'n twee dagen in de week te vinden in de werkplaats van Leen van Dijk. Leen van Dijk is de aannemer in ruste, die met veel plezier zijn werkplaats openstelt voor de werkgroep. Leen is zelf trouwens een van de trouwste leden van het illustere gezelschap.

Hun werkterrein behelst het opknappen en onderhouden van de kanonnen en affuiten, maar ook het opknapwerk aan bastions en bunkers. En toen ze meer dan een handje konden helpen bij het realiseren van het kruithuis, waren ze ook daar van de partij. Vorig jaar nog droegen ze hun steentje bij, bij het plaatsen van een draaibare brug bij datzelfde kruithuis

"Deze winter zijn we vooral bezig met het werken aan de kanonnen en affuiten voor het Bleijkers Bolwerk", zegt Koos Steentjes. Daar zijn onder andere kanonnen voor overgenomen van de gemeente Hellevoetsluis. "Het zit in de planning dat bij dat Bleijkers Bolwerk in het voorjaar drie kanonnen worden geplaatst", zegt Steentjes. Zonder andere tekort te doen, is hij een van de drijvende krachten achter de werkgroep.

Albert Sars is ook een niet weg te denken lid van de werkgroep. "Ik ben weliswaar niet geboren in Brielle, maar ik woon hier al lang. Ik ben inmiddels een echte Briellenaar geworden en werk graag met mijn maten hier," zegt hij. Hij is nog een van de weinigen leden van de werkgroep die nog in loondienst werkt. "Dat doe ik nog twee dagen in de week bij Helium in Hellevoetsluis, zegt Albert. "Ik ben daar docent techniek en hou me de laatste jaren vooral bezig met stageplaatsen voor onze leerlingen." Bij de werkgroep doet Albert alle klussen die nodig zijn. "Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in het maken van de wielen van de affuiten en je snapt natuurlijk wel dat die wielen stevig moeten zijn, want de hebben een groot gewicht te dragen." En terwijl hij dat zegt loopt hij naar een ander gedeelte van de werkplaats. Daar laat hij zien hoe hij uit houten balken na het nodige precisiewerk uiteindelijk tot een wiel komt, inclusief stevig daarin verwerkte bouten.

Heel de winter van 2017/2018 zullen de mannen met regelmaat aan het werk zijn in de werkplaats van van Dijk. En dat allemaal terwijl binnenkort er tv-opnames gemaakt zullen worden. De gemeente Brielle is er blij mee. En iedereen die het zien wil, hoeft straks de tv maar aan te zetten om het zelf ook allemaal een beetje mee te maken.

Meer berichten


Shopbox