Logo brielschecourant.nl

Nachtleven

Foto: Dick Snijders

Het leven van een boswachter gaat niet over rozen. Dus om dat harde leven aan te kunnen is een goede conditie een vereiste. Ik mag graag een rondje hardlopen om mijn energie op peil te houden. Ik vind zelf dat ik als een ware Gebrselassie hardloop, maar ik vermoed dat mijn omgeving hier anders over denkt. Om te voorkomen dat dit bevestigd wordt, train ik graag 's avonds. Wanneer iedereen voor de buis hangt, trek ik mijn hardloopschoenen aan.

Zeker nu de nachten lengen en het vroeger donker is, loop ik op zondagavond graag een rondje. Ik merk dat ik dan meegenomen wordt in het wilde nachtleven van de dieren die aan het begin van de avond al voorzichtig op stap gaan. Nog voordat ik de tuin uit ben, schuifelt er al een klein padje over het tuinpad. De buurkat sluipt er nieuwsgierig achteraan en weet eigenlijk niet wat ie er mee aan moet.

Als ik dan het halfverharde pad opschiet, moet ik slalommen tussen de feloranje naaktslakken door om te voorkomen dat ze onderdeel van mijn schoenprofiel worden. Bij het waterige maanlicht zie ik de laatste dwergvleermuizen jagend onder de bomen vliegen. Nog een paar weken en dan zitten ze weer in de spouw van uw muur voor een winterslaap. Steevast kom ik meneer egel tegen. Struinend in de schaduw is hij op zoek naar lekkere hapjes, een dikke tor, sappige regenworm of een restje mayonaise in een patatbakje. En sinds een aantal jaren word ik regelmatig opgeschrikt door een overvliegende bosuil. Deze zit overdag lekker in zijn roestboom te suffen, maar in de schemer trekt hij vanuit de woonwijk naar de polder om te jagen op muizen. Geweldige vogel die steeds meer de aanwezigheid van mensen opzoekt in de oude coniferen in een woonwijk.

U begrijpt dat ik zelf ook wel twijfel aan mijn marathon talent, als ik ook nog oog heb voor zoveel dierenleven om mij heen. Ach, ik heb tenminste plezier in het trainen. Wilt u nu ook ergens naar toe werken. Op 3 december wordt er weer een trail door de duinen van het Zuid-Hollands Landschap georganiseerd. Als u nu start met trainen, dan bent u voor die tijd helemaal in vorm.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox