Logo brielschecourant.nl


Arie Boertje is gestopt met het veer (Foto Martin van Gurp)
Arie Boertje is gestopt met het veer (Foto Martin van Gurp)

Arie Boertje stopt als veerman

Brielle - Arie Boertje stopt er mee. Afgelopen zaterdag was zijn laatste officiële werkdag als veerman van het voet- en fietsveer over de Brielse Maas. De Brielse burgemeester maakte de laatste officiële overtocht mee. "Het geeft een dubbel gevoel," zegt een makkelijk pratende Arie. "De tijd is gekomen om te stoppen en ik voel dat het goed geweest is. Maar van de andere kant stop ik met datgene waar ik het liefste mee bezig was."

Arie is bijna 79 jaar en heeft, altijd, met veel hulp van zijn vrouw Hanneke, het veer laten varen en bootjes verhuurd. "Eind zestiger jaren kwam een zekere mijnheer de Bruine van het recreatieschap bij me langs. Hij vroeg me of ik veerman wilde worden voor het voet- en fietsveer over de Brielse Maas. De autopont werd toen opgeheven door de komst van de brug.

Tot 1968 was Arie veerman geweest van het pontje tussen Blankenburg en Nieuwe Sluis. "Ik had in 1964 die taak overgenomen van mijn vader, die toen met pensioen ging." Vandaar dat het recreatieschap bij Arie uitkwam.

Arie verhuurde ook bootjes. Er is een tijd geweest dat hij daarbij ook nog tochtjes organiseerde naar Brielle om met degene die dat wilden te gaan vissen in en rond de Brielse haven. "Op een gegeven moment mocht dat niet meer. Dat was wel jammer, want er was de nodige animo voor."

Een nieuwe veerman zal er komen. "Het is de bedoeling dat alles hier wordt overgenomen door de nieuwe veerman, inclusief 'de Coppelstock'. Zo heeft hij zijn veerbootje ooit genoemd. De boot die hij met eigen handen, in twee winters, gebouwd heeft.

Anekdotes heeft Arie niet. "Behalve dan die ene keer dat er een jongen verdronk. Geen leuk verhaal natuurlijk. Hij was met vriendjes aan het zwemmen in de Brielse Maas en kreeg een epileptische aanval. De brandweer dregde en legde hem op de stijger onder een grote doek. Dat maakte indruk op mij"

Positiever is het verhaal over de visser. Die zat met zijn hengeltje ergens aan de waterkant. Op een zeker moment wilde hij in zijn bootje stappen. Toen hij dat deed, raakte hij uit zijn evenwicht en viel in het water. Die man maakte van die gekke bewegingen dat ik maar eens ging kijken. Bleek die ouwe rot helemaal niet te kunnen zwemmen. Met een paar passen was ik bij hem en greep ik hem in zijn nekvel."

Dat allemaal is geweest. Nu is er na 47 jaar een einde aan het door Arie overvaren van passagiers. Het was voor Arie het juiste moment om te stoppen, maar met pijn in zijn hart.

Reageer als eerste
Meer berichten