Logo brielschecourant.nl


Edwin van Os over de kelder van 'de Man'. "Het is best behelpen en daarom had the Bridge zijn oog laten vallen op het nu nog leegstaande oude stadhuis van Oostvoorne. Maar het mocht niet zo zijn."
Edwin van Os over de kelder van 'de Man'. "Het is best behelpen en daarom had the Bridge zijn oog laten vallen op het nu nog leegstaande oude stadhuis van Oostvoorne. Maar het mocht niet zo zijn."

Zeemanshuis wordt druk bezocht

Sinds 6 september van het vorige jaar heeft Oostvoorne haar zeemanshuis; 'International seafarers center the Bridge'. Het zeemanshuis 'woont in' in het cultureel centrum 'de Man' aan de burgemeester Letteweg. Het was een goeie locatie om er te starten.

Oostvoorne - Edwin van Os loopt even uit het piepkleine kantoortje naar de centrale ruimte en gaat daar aan een van de tafels zitten. Gerrit Mensing, een van de vrijwilligers, neemt ondertussen de telefoon aan en schenkt even later een kopje koffie in.

Rotterdams Havenbedrijf

Edwin van Os vertelt over het Rotterdams Havenbedrijf, zijn taak als beheerder/manager en de kurk waar alles op drijft; een groep van zo'n dertig vrijwilligers. "Dat is nu gelijk het probleem," zegt Edwin. "Voor alle dagdelen dat we open zijn, hebben we telkens minstens drie vrijwilligers nodig. Onze bus haalt elke dag de zeelui op bij de schepen die zijn afgemeerd in de Europoort en de Maasvlakte en die moeten op enig moment natuurlijk ook weer worden teruggebracht. Maar er moet ook altijd minstens een vrijwilligers hier aan de Letteweg zijn." Ze hebben minimaal zo'n veertig vrijwilligers nodig. "Dat aantal halen we bij lange na nog niet en daarom zijn alleen maar geopend van dinsdag tot en met vrijdag, van 15.00 uur tot 21.30 uur," zegt Edwin met spijt in zijn stem.

Zeelui

Inmiddels hebben wel meer dan 2200 zeelui een bezoekje gebracht aan the Bridge. Dat zijn gemiddeld zo'n 200 bezoeken per maand. Maar de laatste maanden komen er soms wel 30 zeelui per dag daar binnen. The Bridge heeft haar bestaansrecht dus al nadrukkelijk bewezen. De zeelui komen vooral uit Rusland, andere Oost Europese landen, China, de Filippijnen en India.

Kelder

The Bridge is niks meer of minder dan een zaaltje in de kelder van het Oostvoornse cultureel centrum, niet groter dan zo'n acht bij zes meter. Er staan tafels en stoelen, een 'makkelijke' zittende bank, een hele kleine bar en vier 'computerplekken'. "Wij hebben wifi voor onze bezoekers en dat is wel heel erg in trek. Twee biertjes mogen ze boven aan de bar drinken en bij ons daar twee muntjes voor kopen en dat is het zo'n beetje. Jammer genoeg hebben we nog geen poolbiljart en zitten ze hier met regelmaat op elkaars lip."

Als het aan Edwin ligt, verhuist het zeemanshuis zo snel mogelijk naar een geschiktere en vooral ook ruimer onderkomen.

Reageer als eerste
Meer berichten