Logo brielschecourant.nl

Oude tijden herleven in Brielle

Door Martin van Gurp

Aanstaande zaterdag is het weer nationale monumentendag. Je zou denken dat monumentendag voor een vestingstadje als Brielle 'kat in het bakkie' is. Maar Marga Hoppener en Andre Kok schetsen de nodige 'problemen', die moeten worden overwonnen.

Brielle - "Brielle is als stad op zichzelf al een monument. Probleem is dat de talloze monumenten die Brielle rijk is, privébezit zijn. Daar kan je niet terecht om naar het verleden terug te kijken." Andre heeft daarmee de toon gezet voor wat er nog volgen gaat.

Monumentendag moest wat anders worden dan domweg een van de tien voor het publiek toegankelijke Brielse monumenten bezoeken. "Tot een jaar of vijf geleden kwamen er in verband met Monumentendag nog geen duizend bezoekers naar Brielle. Ook de Briellenaren hadden nauwelijks belangstelling voor hun stad," vult Marga aan. Dat wilden de twee anders. En daar zijn Andre en Marga, gezien het succes van vorig jaar, een aardig eind mee op weg. Elk jaar kent de Monumentendag een thema. Dit jaar is dat 'Boeren, burgers en buitenlui'. "Daar sluiten wij op aan en hebben er voor gekozen om op vijf historische plekken in Brielle iets bijzonders te bieden."

Het draait zaterdag om veel meer dan de monumenten. Er wordt van alles gedaan om de tijd van de bouw van de verschillende oude gebouwen te laten herleven. Zo kunnen bezoekers zaterdag voor het tweede achtereenvolgende jaar terecht op het Ravelijn, maar ook in en bij de Catharijnekerk, de Prince Admirael, de Sjoel, het zakkendragershuisje en nog veel meer. Wat de Monumentendag in Brielle zo bijzonder maakt, is dat je als bezoeker de geschiedenis kan proeven op een ambachtelijke markt, dat je in het historisch museum onverwachte gasten uit een ver verleden tegen het lijf kan lopen, dat bedelaars je opdringerig kunnen vragen om een aalmoes en dat je misschien wel oom Jan hoort vertellen over zijn zeemansreizen.

Ook kan je kiezen voor een wandeling langs een aantal bastions met uiteraard daar deskundig uitleg bij door Brielse stadsgidsen. En dan nog de geuzen; die vertellen graag over de val van de gehate Spanjaarden. Er worden palingen gerookt en de hofnar vertoont zijn fratsen. "Het is eigenlijk te veel om het allemaal op te noemen," zegt Marja en dan gelijk er nog snel achteraan: "Er rijdt ook nog een paardentram naar de molen en weer terug naar de markt."

Meer dan honderd vrijwilligers maken van Monumentendag zaterdag in Brielle iets buitengewoons, waar ook de inwoners van Brielle versteld zullen staan van wat hun eigen stad die dag te bieden heeft.

www.kunstencultuurbrielle.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox