Logo brielschecourant.nl


Stoom speelt weer een belangrijke rol tijdens de vestingdagen
Stoom speelt weer een belangrijke rol tijdens de vestingdagen

Vestingdagen komen er weer aan

Vanaf woensdag 16 augustus vinden in Hellevoetsluis de zo langzamerhand niet meer weg te denken Vestingdagen plaats. Na vier dagen wordt op zondag 20 augustus feestweek zo rond 18.00 uur, weer afgesloten.

Hellevoetsluis - Het zal burgemeester Junius zijn die vrijdagavond rond de klok van half negen op het plein voor het stadhuis de opening verricht waarna het publiek van een spetterende vuur- en led-act kan genieten. Vanaf woensdag 14.00 kan, wie dat wil, al op de kermis op het plein achter het stadhuis terecht, met op donderdagavond de Gooische avond met als spannende ondertitel 'Love boat'.

Stoomdagen het begin

"Het is al weer negenendertig jaar geleden, dat er voor de eerste maal de zogenaamde Stoomdagen plaats vonden", zegt Erik Noordzij. Hij is secretaris van de stichting Vestingdagen Hellevoetsluis. "Zo is het allemaal begonnen. Toen was nog maar een happening van een dag. Er is in de loop van de tijd veel veranderd."

Wat er zoal te doen is? Erik pakt het programma-overzicht erbij. Twee kantjes helemaal vol met aanvangstijden, programma beschrijvingen en locaties. "Ook vorig jaar al hebben we alles wat met stoom te maken heeft, weer meer ruimte gegeven. En dat gaan we dit jaar weer doen, want het is ons goed bevallen," zegt Erik.

Nostalgie

Wat opvalt is de nostalgie dat als het ware van de Vestingdagen afdruipt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kermis. Er zijn oude militaire voertuigen uit de DDR te bewonderen, maar ook landbouwwerktuigen uit grootvaders tijd en oldtimer vrachtwagens.

Voor elk wat wils

"We hebben gedacht aan de kinderen, volwassenen, aan de dames en de heren," gaat Erik verder. "Er is een feesttent, muziek speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar er is ook een familieterras," prijst Erik de Vestingdagen aan. En wie er geïnteresseerd in is; de vuurtoren kan worden bezocht, net als de Buffel, het oude marineschip met zijn belangrijke Hellevoetse geschiedenis.

Duckrace

De Duckrace is ook dit jaar het meest ludieke van wat er allemaal te zien en te beleven is. Heel veel badeendjes zullen tijdens de race door een brandspuit naar voren worden 'gespoten'. Het eerste eendje dat over de finish wordt 'geblazen' zal het winnende eendje zijn. "Dit alles is, net als twaalf maanden geleden, allemaal voor het goede doel."

Hopen op goed weer

Al meer dan een half jaar vergadert Erik samen met zijn bestuursleden. Maken ze afspraken, spreken ze de vrijwilligers, de Hellevoetse verenigingen en winkeliers. Overleg met de gemeente prijkte de laatste maanden ook met regelmaat op hun agenda. "En nu maar hopen dat het weer zal meewerken", sluit Erik af.

Reageer als eerste
Meer berichten