Logo brielschecourant.nl


Barbara van den Berg: "Belangrijk was dat we met die nieuwe activiteiten jongens en meisjes naar de sportzaal zouden lokken."
Barbara van den Berg: "Belangrijk was dat we met die nieuwe activiteiten jongens en meisjes naar de sportzaal zouden lokken." (Foto: pr)

Free running brengt jongens en meisjes bij WIK in beweging

Twee jaar geleden begon gymnastiekvereniging WIK uit Oostvoorne met free running. Volgens Barbara van den Berg, die leiding geeft aan verschillende groepen, is dat inmiddels tot een succesverhaal uitgegroeid.

Oostvoorne - "Eigenlijk is het twee jaar geleden begonnen. We zochten nieuwe vormen van sport en beweging. Het moest wel allemaal passen binnen de gymnastiekvereniging. Belangrijk was dat we met die nieuwe activiteiten jongens en meisjes naar de sportzaal zouden lokken," vertelt Van den Berg. Zij is bij WIK, zoals ze dat zelf noemt, de gymnastiekjuf en geeft leiding aan verschillende groepen.

Binnen de vereniging wordt ook geturnd, maar het enthousiasme daarvoor is tanende. Vandaar de zoektocht naar een nieuwe impuls. Het aanbieden van free running werd een schot in de roos.

"Ik weet niet precies hoeveel leden WIK heeft. Dat zullen er vast meer dan honderdvijftig zijn en veel van onze leden doen aan free running," zegt ze. Bij free running worden allerlei gymnastiek- en turntoestellen in de zaal worden uitgezet. Daar kan naar hartenlust overheen of vanaf gesprongen worden. Klimmen is een optie, over de kop duiken of wat dan ook.

Inmiddels zijn drie groepen die wekelijks in de Meander in Oostvoorne aan free running doen. En wat zo gewenst was, is gebeurd: zowel jongens als meisjes zijn erg enthousiast en sporten nu met regelmaat in de Meander.

Iedereen die er zin in heeft, kan het in principe doen. Free running is niet aan leeftijd gebonden. Het maakt ook niet uit of je een geoefend sporter bent of niet. Ben je er nog niet zo goed in, dan hou je je eigen oefeningen eenvoudig. Loop je al een tijdje mee, dan worden de oefeningen vanzelf zwaarder, ingewikkelder en soms ook gewaagder. "Hoewel er altijd wel iets gebeuren kan in de zaal, zijn er opvallend weinig ongelukjes. De leden kennen hun eigen grenzen", zegt Van den Berg.

Barbara werkt inmiddels 24 uur als gymjuf. Niet alleen bij WIK maar sinds een paar maanden ook bij Hollemare in Zwartewaal. "Daar dreigde de groep opgeheven te worden en heb ik gezegd dat ik ze tijdelijk wel wilde helpen. Ik hoop nu dat snel iemand anders de lessen in Zwartewaal kan gaan overnemen." (tekst en foto Martin van Gurp)

Reageer als eerste
Meer berichten