Logo brielschecourant.nl


Willemijn exposeert momenteel in de Catharijnekerk. (Foto: Martin van Gurp)
Willemijn exposeert momenteel in de Catharijnekerk. (Foto: Martin van Gurp)

Iconen maken passie van Willemijn

Willemijn van Dongen woont samen met haar man in Hellevoetsluis. Sinds jaren is het maken van iconen haar passie. Sinds begin juli exposeert ze in de Brielse Catharijnekerk. Daar hangen tot eind augustus zo'n 35 iconen van haar hand.

Brielle - "Eerst maar even duidelijk maken wat een icoon is", begint ze. Een icoon is een afbeelding uit de bijbel of van een heilige, waarbij je als het ware door het bekijken van de afbeelding, een inkijkje krijgt in wat de bijbel vertelt." Bedenk dat in de tijd dat iconen gemaakt werden, er nog maar weinig gelovigen konden lezen of schrijven.

Lange traditie

Er zijn iconen bekend die zo rond 800 na Christus geschilderd zijn. Het is een lange traditie die zijn oorsprong kent uit de Grieks/Russische wereld en toegepast werd in de Orthodoxe kerk.

"Dat ik nu juist van protestantse huize kom, is slechts een toevalligheid, want ik was zo lang ik me herinneren kan, al gefascineerd door iconen en alles daar rondom heen."

Op hout

Een icoon wordt per definitie geschilderd op hout. Dat hout wordt verschillende malen bewerkt met lijm en dan weer met kalk. De laatste laag kalk wordt tenslotte gepolijst. "Soms doe ik er weken over eer ik tevreden ben over de ondergrond. Dan pas kan ik gaan schilderen", zegt Willemijn. Er zijn meer regels die gelden bij het maken van een icoon. Zo moet er altijd eigeel worden gebruikt als basis bij het mengen van pigment. Het eigeel dient als bindmiddel, nodig om het pigment te laten hechten aan het hout.

Willemijn maakte reizen naar Rusland om met eigen ogen een aantal iconen te bewonderen. En toen ze later eens in Italië was, kwam ze in contact met een Nederlander die haar wist te vertellen over bijzondere lesweken die werden gegeven in, nota bene, Friesland. "Om een lang verhaal kort te maken; ik heb in Friesland tot tweemaal toe een lesweek gevolgd en vanaf 2000 ben ik iconen gaan schilderen. "

Voor die tijd schilderde Willemijn ook wel, maar geen iconen. In het schilderen van iconen heeft ze inmiddels haar hele ziel en zaligheid gelegd. Met regelmaat exposeert ze. Eerder al eens in bijvoorbeeld Rhoon en Lisse en in het stadhuis van Hellevoetsluis. Ook hingen er werken van haar al eerder in de Catharijnekerk. Dat was in 2007.

Openingstijden

De tentoonstelling is dagelijks tijdens de openingsuren van de Catharijnekerk te bewonderen. De openingstijden zijn: maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten