Logo brielschecourant.nl


Vrijwilligers die de cursus hebben gedaan met rechtsachter Ellen van Vliet van de stichting MEE.
Vrijwilligers die de cursus hebben gedaan met rechtsachter Ellen van Vliet van de stichting MEE.

De samenleving samen meer dementievriendelijk maken

De samenleving meer dementievriendelijk maken. Dat is het doel van een convenant dat de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne, Nissewaard en Goeree-Overflakkee gesloten hebben. Daarbij wordt samenwerking gezocht met verschillende welzijnsinstellingen in deze gemeenten. Alzheimer Nederland is de aanjager.

Door Martin van Gurp

Brielle - Voor de eerste keer werd onlangs in het kader van het gesloten convenant een cursusdag in Brielle gehouden door SBO, Catharina Stichting en MEE, waarbij het thema 'een dementievriendelijke samenleving' centraal stond. Er waren zo'n vijfentwintig deelnemers, waaronder Atie Heindijk en Liesbeth van Wijnen uit Oostvoorne en Sylvia Kouthoofd uit Brielle. Alle drie zijn ze erg betrokken bij dit onderwerp. "Ik wilde vooral meer weten over dementie en horen van anderen hoe zij met dementerenden omgaan." En dat was nou precies ook een van de doelstellingen bij het opzetten van de cursus.

"Nu waren het vrijwilligers aan wie de cursus gegeven werd. Maar voor hetzelfde geld hadden de cursisten bestaan uit de man of vrouw van de straat. Want wie heeft in deze tijd niet te maken met mensen in hun omgeving die (licht) dementeren?" zegt Ellen van Vliet van de stichting Mee van de afdeling Zuid Hollandse Eilanden.

De cursus was er vooral op gericht de deelnemers te informeren over deze sluipende ziekte. Termen als geruststellen, oogcontact maken, even meedenken, kwamen regelmatig terug. "En dan is het goed meer te weten over dementie in een tijd waar mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen," zegt Van Vliet. Dementie komt niet alleen voor achter de deuren van instellingen, maar vooral ook thuis, bij de vereniging of in het buurthuis. "En is het ook niet goed dat bekend wordt dat er verschillende vormen van dementie zijn"?

In de praktijk blijkt het nogal eens lastig contact te maken met een dementerende. Soms wordt er door een patiënt agressief gereageerd en vinden mensen het eng om contact te maken. Er moet wat overwonnen worden om de eerste stap te zetten naar iemand met dementie. Van Wijnen: "Maar wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt, is vaak een hoop waardering. Je merkt dat patiënten met dementie ook mensen zijn."

Aanmelden cursussen

De cursus wordt in de toekomst door de verschillende welzijnsorganisaties aangeboden. De eerste is op 10 oktober in Oostvoorne. Aanmelding via tel. 0181-333507. Kijk voor meer informatie en online trainingen op samendementievriendelijk.nl

Reageer als eerste
Meer berichten