Logo brielschecourant.nl


Bertine Zoon (links) en Marleen Scheijgrond proberen het dorpshuis van Vierpolders aantrekkelijk voor jong en oud te maken.
Bertine Zoon (links) en Marleen Scheijgrond proberen het dorpshuis van Vierpolders aantrekkelijk voor jong en oud te maken.

Vijf jaar 't Dijckhuis is niet zomaar iets voor Vierpolders

't Dijckhuis, het dorpshuis van Vierpolders bestond dinsdag 9 mei op de kop af vijf jaar. Dat is een mijlpaal waar aanstaande vrijdagavond 12 mei met een grootste feestavond bij stil wordt gestaan.

door Martin van Gurp

Vierpolders - Voor bestuursleden Bertine Zoon en Marleen Scheijgrond van de stichting 't Dijckhuis is het vijfjarig bestaat niet zomaar iets. Belangrijkste taak van hun stichting is het aanbod van 't Dijckhuis zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor iedereen die in Vierpolders woont. En dat lukt nu al vijf jaar.

"Marleen is creatief bij het verzinnen van weer nieuwe activiteiten en daar maken we dankbaar gebruik van," zegt Bertine. Zelf legt zij zich vooral toe op de public relations voor 't Dijckhuis. Zij schrijft de aankondigingen van de activiteiten, ze onderhoudt contacten en brengt de nieuwsbrief uit.

Het beheer van het dorpshuis in Vierpolders is een verantwoording die helemaal bij de gemeente Brielle ligt. Martijn de Man is namens de gemeente de locatieleider. "We zijn blij met hem," lachen de dames. "Hij staat altijd voor ons klaar, denkt mee bij het oplossen van een probleem en is nooit te beroerd om, als dat zo uit komt, de handen eens extra uit de mouwen steken."

't Dijckhuis moet er zijn voor alle inwoners van Vierpolders. Opvallend is de cursus 'veilig vallen'. "Als iemand valt, gebeurt dat ineens", wordt er uit gelegd. "Voor je het weet lig je op de grond. Maar toch is het de mensen aan te leren wat ze in die fractie van een seconde, die aan het vallen vooraf gaat, moeten doen om de schade van de val zo beperkt mogelijk te houden". Deze cursus is bedoeld voor de oudere mens. Maar ook voor de jongeren is er het nodige te doen. Zo hebben zij een eigen soos. Tijdens alle uren dat het dorpshuis open is, zijn ze er welkom.

"Nog niet zo lang geleden is 't Dijckhuis voorzien van wifi. In deze moderne tijd een must. Even een bakkie koffie drinken, terwijl je je mails checkt kan bij ons dus ook." Bertine is er blij mee. "Tegenwoordig hebben we ook een wandelgroep met 't Dijckhuis als begin- en eindpunt," vult Marleen aan. En wat er nog meer zoal te doen is? Van streetdance tot yoga, van een repair café tot kunsttentoonstellingen, van judo en winterse atletiek trainingen tot aan bridge toe. "En een ruimte huren voor een feestelijke gebeurtenis."

De officiële aftrap van de feestavond is vrijdag 12 mei om 19.00 uur. Dan wordt ook de bijzondere kunsttentoonstelling officieel geopend. In de foyer is er heel de avond livemuziek. Op het dorpsplein staan die avond een patatkraam en twee pizzabussen.

Reageer als eerste
Meer berichten