Logo brielschecourant.nl


Burgemeester Gregor Rensen geeft in 2016 het startsignaal voor Cyriels Run om zich daarna ook van zijn sportiefste kant te laten zien.
Burgemeester Gregor Rensen geeft in 2016 het startsignaal voor Cyriels Run om zich daarna ook van zijn sportiefste kant te laten zien.

Alle Brielse basisscholen doen mee aan laatste Cyriels Run

Voor de vierde en laatste keer wordt maandag 15 mei Cyriels Run gehouden. Aan de sponsorloop, waarbij wordt stilgestaan bij het overlijden van Cyriel Rijsdijk en waarmee geld wordt ingezameld voor de Stichting Semmy, doen dit jaar alle Brielse basisscholen mee.

Door Martin van Gurp

Brielle - In 2013 overleed Cyriel Rijsdijk aan hersenstamkanker. Hij was toen zeven jaar en leerling van de Brielse basisschool Anker. Het overlijden van Cyriel maakte diepe indruk en was aanleiding voor wat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een heel bijzondere jaarlijkse sponsorloop.

De sponsorloop wordt georganiseerd door de Brielse basischolen Anker en Geuzenschip. Na het overlijden van Cyriel hadden de twee scholen beloofd de sponsorlopen te organiseren voor de tijd dat Cyriel leerling van de basisschool zou zijn geweest. Bij het eind van dit schooljaar zou Cyriel, net als zijn klasgenoten doen gaan, zijn doorgestroomd naar het middelbare onderwijs. Daarom is de loop dit jaar voor het laatst.

Vorig jaar werd ruim er 14.000 euro opgehaald. Een mooi bedrag maar dit jaar hoopt de organisatie op veel meer. Want deze laatste keer doen alle basisscholen van Brielle mee. Waren er vorig jaar zo'n 450 kinderen op de been, nu zullen meer dan 800 kinderen aan de start verschijnen Daarmee wordt gehoopt op een opbrengst van minimaal 30.000 euro.

De opbrengst gaat tot op de laatste cent naar de Stichting Semmy. Deze stichting is zo'n tien jaar geleden opgericht. "Semmy was onze zoon die tien jaar geleden overleed aan hersenstamkanker," zegt Nicole, de moeder van Semmy. "Toen wij erachter kwamen dat er geen enkel onderzoek werd gedaan hebben wij de stichting opgericht en het leek toen logisch om de stichting zijn naam te geven. Ook wilden we ervoor zorgen dat andere ouders gebruik konden gaan maken van onze kennis over hoe te zorgen voor een kind met hersenstankanker."
Volgens Nicole is nog een aantal miljoenen nodig om tot een behandelprotocol te komen. "Maar de doorbraak is dichtbij. Elke bijdrage telt voor ons en daar zijn wij dankbaar voor. Met de opbrengsten betalen wij het onderzoeksteam en de onderzoeksmiddelen. Elke dag sterven wereldwijd twee kinderen aan deze ziekte en dat zijn er twee te veel."

De start van de Cyriels Run is om 13.15 uur. De laatste lopers worden bij de finish verwacht om 15.30 uur. Plaats van handeling is het Gooteplein bij het BREStheater. Meer informatie over de Stichting Semmy op www.stichtingsemmy.nl

Reageer als eerste
Meer berichten