Logo brielschecourant.nl


Elke maand dekentjes breien voor Albanië en Roemenië

Bartholde van der Loos onderneemt met regelmaat van alles, omdat ze vindt dat andere mensen dat verdienen. En of het nou gaat om het organiseren van een filmavond voor de jeugd of dat ze in actie komt voor de zwakkeren in onze samenleving; dat is haar om het even.

Door Martin van Gurp

Brielle - Alweer meer dan een jaar geleden begon Van der Loos een breiclubje. "Ik wilde iets gaan doen voor de mensen die het veel minder hebben dan ik. Ik ging eens rond neuzen op internet en werd op het idee gebracht een breiclubje te beginnen." Ze zegt het alsof de meeste mensen met regelmaat zoeken naar wegen om zich meer dan zo maar nuttig te maken.
Het breiclubje is inmiddels een club geworden. Er zijn zo'n veertig dames die met regelmaat de breinaalden pakken voor het goede doel. Want alles wat er gemaakt wordt, gaat naar de stichtingen 'Licht in de duisternis' en 'Hoop voor Albanië'. Die stichtingen zorgen voor verzending naar Albanië maar ook naar bijvoorbeeld Roemenië.

Breilapjes van achttien bij achttien centimeter is de standaard die gevoerd wordt. En van al die lapjes worden dekentjes gemaakt. Soms bedoeld voor ledikantjes maar ook wel voor eenpersoonsbedden. Elke maand breien de dames wel zo'n dertig dekentjes bij elkaar, maar daar blijft het niet bij. Want als er liever gehaakt wordt, dan kan dat ook. Babykleertjes, sjaals, mutsjes en kousen zijn ook welkom. Ook daar is een schreeuwend tekort aan.

Van net wat afwijkende maten lapjes worden etuitjes gemaakt. "Het zou doodzonde zijn als we materiaal zouden weggooien, omdat het net afwijkt van onze standaard," zegt Van der Loos. Die etuitjes worden voorzien van potloden en pennen en gaan jaarlijks naar de schoenendozenactie, zoals die in Zuidland in december wordt georganiseerd." Een voorzichtige schatting: "Ik denk dat het om zo'n 150 etuitjes per jaar gaat.

Alles kost geld. Dus ook de pennen en potloden. "Daarom ben ik blij met elke financiële bijdrage die we krijgen." Elke tweede donderdag is er een brei-ochtend in de Brielse Nobelstraat 22. Iedereen die mee wil doen is daar van harte welkom. "Ook zijn er wel dames die wat ze gemaakt hebben, mee geven aan een vriendin of het hier af komen geven. Ook dat is mogelijk."

Op zoek naar informatie? Stuur een e-mail naar tbloos@hotmail.nl, bel tel. 0181-664405 of kom een keertje langs op de tweede donderdag van de maand aan de Nobelstraat 22. Alle restanten breigaren zijn van harte welkom.

Reageer als eerste
Meer berichten